ISPANAKLI AÇMA BÖREK
MALZEMELER
■1 çay bardağı sıvıyağ
■1 çay bardağı yoğurt
■1 sişe maden suyu
■2 su bardağı ılık su
■1 yumurta
■1 tatlı kaşığı tuz
■un
İç malzemesi
■1 kg ıspanak yıkanmış ve doğanmış
■300 gr beyaz beynir veya lor peyniri
■1 adet kuru soğan
■karabiber
■tuz
■hamurların aralarını yağlamak için 1 su bardağı sıvıyağ-margarin karışımı
Yapılışı
■Yoğurma kabının içerisine malzemeler konarak un ilavesiyle yumuşak bir hamur yapılır. Hamur 15-20 dk dinlendirilir.
■Diğer taraftan iç malzemesi hazırlanır. Doğranmış ıspanaklar ve yemeklik doğranmış soğan tuz ile ovulur. Suyu çıkarsa süzülür. Peynir ve karabiber ilavesi yapılarak karıştıştırılır. Tuzu kontrol edilip gerekiyorsa tuz konur.
■Dinlenmiş hamurdan yumurtadan biraz büyük bezeler koparılarak servis tabağı büyüklüğünde açılır. Açı,,, bezelerin araları yağ,,,ır ve üçlü gruplar yapılır.
■İlk yaptığımız guruptan başlayarak hamurlar elle çelilerek açılabildiği kadar ince açılır. Açı,,, yufka ortadan ikiye kesilir ve kesilen kısımlara iç malzemesi konarak rulo yapılır ve gül böreği şeklinde sarılır. İstenirse kol böreği şeklinde de yapılabilir. Diğer hamurlara da aynı işlem uygulanarak tepsiye dizilir.
■Üzerine yumurta sarısı sürülerek 180 dereceye ısıtılmış fırnda kızarana kadar pişirilir.