Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Uzun yaşamın en önemli ayaklarından birini beslenme tarzı ve
yedikleriniz oluşturur. Ne yediğiniz ve nasıl pişirdiğiniz, yaşlanmayı
durdurmada önem taşır Yaşlanmayı geciktirmek, yaşlanma hızımızı
yavaşlatmak için kullandığımız Anti aging hayat tarzının önemli bir
bölümünü, beslenmenin oluşturduğunu salı günü vurgulamıştık.
Şimdi de beslenmeyle ilgili 30 öneriyi hatırlatalım:
Galeri haber: Dr. Hasan İnsel
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Katı yağlarla yaptığınız yemeklerde zeytinyağı, kanola yağı, ayçiçek
yağı ve mısırözü yağını deneyin.
Tam yağlı süt yerine önce yarım yağlı, birkaç gün sonra yağsız süt
içmeyi deneyin, göreceksiniz alışacaksınız.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Çorbaları yağsız yapın. Çorba yağlı veya et suyu ile yapılmışsa
buzdolabında soğutun. Donan yağı üste çıkar, bunu kaşıkla alıp atın.
Etlerin yağını, tavuğun derisini pişirmeden önce çıkartın. Kırmızı et
yerine balık ve tavuk gibi etleri tercih edin. Haftada en az birkaç kez
balık yiyin.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Yeni yiyecekler yaratın. Domates, domates suyu, hardal, biber gibi
karışımlardan yağsız ve şekersiz soslar yapmaya alışın. Diyet sütle
sebze püresi karıştırıp soslar yapın.
Şeker kullanımını önce yarıya, sonraları dörtte bire indirin. Bazı
tatlıların şekerini azaltın, tadını vanilya veya tarçınla verin.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Bir bütün yumurta yerine iki yumurtanın sarısı çıkartılmış aklarını
deneyin. Üç yumurtalı omleti bir tam yumurta ve dört yumurta akı
ile yapın.
Alıştığınız yiyeceklerin yerine başka yiyecekleri koymayı deneyin.
Beyaz pilav yerine esmer pilav veya bulgur pilavı yapın. Esmer
pirinç ve bulgur liften zengindir.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Lokantalarda yemeğinizi beklerken önümüze konan sıcacık
ekmeklerin iştah kabartıcı kokularına karşı koyun ve yemeyin.
Günün stresi nedeniyle ''akşam yeme sendromu'' na girmeyin. Evde
devamlı atıştırmak yerine oyalanacak işler bulun.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Otururken veya uzanırken bir şey yememeye alışın. Masaya
oturmadan yemek yememeyi benimseyin. Yerken televizyon
seyretmeyin, gazete, kitap okumayın.
Lokmalarınızı iyi çiğneyerek yavaş yemeye alışın. Lokma arasında
30 saniye kadar zaman geçirmeye çalışın. Yemekte rahatlatıcı bir
müzik dinleyin.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Tabaktaki yemeğinizin renklerini görün, kokusunu duyun, her
lokmanın tadını alın.
Yediklerinizin içinde görünmeyen gizli yağlar olduğunu unutmayın.
Bir hamburgerin, kekin içinde bol miktarda yağ vardır.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Lokantada yemeğe başlamadan önce mönüyü inceleyip plan yapın.
Size uyan yemekler bulamadıysanız, istediğiniz küçük değişikliklerle
yemeğinizi sipariş edin.
Günde 30 - 35 gram kadar lif yiyin. Ne kadar fazla sebze, meyve ve
işlenmemiş tahıl yerseniz o kadar fazla lif almış olursunuz. Eğer lifli
yemeye alışık değilseniz, miktarını yavaş yavaş artırın yoksa hazım
sorunu yaşarsınız.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Yeterince lifli gıda yememekle bağlantılı bulunmuş olan hastalıklar
şunlardır: Kabızlık, apandisit, bağırsak kanseri, spastik kolit, mide
fıtığı, bacak varisleri, hemoroid, koroner damar hastalığı, yüksek kan
basıncı, safra kesesi taşları, diabet, obezite, ülseratif kolit.
Yulaf ezmesi, kuru fasulye, elma, havuç, greyfrut, mercimek, yeşil
biber, kuşkonmaz, tatlı patates çok lifli gıdalardır. Kabukları
soyulmadan yenen tüm meyve sebzeler, buğday, fındık, fıstıklar iyi
birer lif kaynağıdır.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Bol antioksidan almak için en canlı ve koyu renkli meyve ve
sebzeleri seçin. En canlı renkli portakal, ıspanak ve marullar bol beta
karoten ve lutein, en kırmızı üzümler, en kırmızı ve sarı soğanlar bol
quersetin içerirler.
Mikrodalga fırında pişirilen brokolideki C vitamininin yüzde 15’i yok
olurken, suyla kaynatmada yüzde 50’si yok olur. Buharda pişirmeyle
yüzde 50’den azı kaybolur.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
En iyi antioksidan yağ, zeytinyağıdır. Gençliğinizi korur ve
hastalıklardan uzak tutar. Zeytinyağı kötü kolesterolün (LDL) okside
olmasını ve damar duvarına girmesini önler, iyi (HDL) kolesterolü
artırır. Böylece sizi kalp damar hastalıklarından ve inmeden uzak
tutar. Zeytinyağı kansere karşı da korur.
Avokado, tekli doymamış yağdan zengindir, kötü (LDL) kolesterolü
düşürerek, kalp hastalığı riskini azaltır. Cildinizi yumuşak, saçlarınızı
parlak yapar.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Ispanak tüm koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum, folik asit ve
K vitamininden zengindir. Kalsiyum kemikleri sağlamlaştırır; folik
asit kalp hastalıklarından korur; K vitamini de kan pıhtılaşması için
gereklidir.
Bir kivi, bir portakaldan daha çok C vitamini içerir. Kaslarımızın
kasılmasında rol oynayan potasyum bakımından da zengindir.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Brokoli bol beta karoten, sülforaphan ve C vitamini içerir. Bir
araştırma sülforaphanın, mide ülseri ve kanserine yol açan
Helikobakter Pylori’yi yok ettiğini gösterdi.
Keten tohumu yağı, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu
maddeler içerir.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Yağsız süt ürünleri protein ve kalsiyumdan zengin, doymuş yağdan
fakirdir. Kemik, kas ve dişlerin yapısını sağlamlaştırıp tansiyon
kontrolünde etkili potasyum içerir.
Demir, ciğer, yumurta sarısı, kırmızı et, nohut, mercimek, yeşil
yapraklı sebzelerde ve balıkta bolca bulunur. Eksikliğinde kansızlık
ve bağışıklık sistemi bozuklukları oluşur.
Etleri kızartma, ızgara, füme, barbekü yaparak pişirme sırasında
içinde heterosiklik aminler oluşur. Bunlar karsinojendir ve kazıyarak
uzaklaştırmak mümkün değildir.
Uzun yaşamın en önemli ayaklarından birini beslenme tarzı ve
yedikleriniz oluşturur. Ne yediğiniz ve nasıl pişirdiğiniz, yaşlanmayı
durdurmada önem taşır Yaşlanmayı geciktirmek, yaşlanma hızımızı
yavaşlatmak için kullandığımız Anti aging hayat tarzının önemli bir
bölümünü, beslenmenin oluşturduğunu salı günü vurgulamıştık.
Şimdi de beslenmeyle ilgili 30 öneriyi hatırlatalım:
Galeri haber: Dr. Hasan İnsel
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Katı yağlarla yaptığınız yemeklerde zeytinyağı, kanola yağı, ayçiçek
yağı ve mısırözü yağını deneyin.
Tam yağlı süt yerine önce yarım yağlı, birkaç gün sonra yağsız süt
içmeyi deneyin, göreceksiniz alışacaksınız.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Çorbaları yağsız yapın. Çorba yağlı veya et suyu ile yapılmışsa
buzdolabında soğutun. Donan yağı üste çıkar, bunu kaşıkla alıp atın.
Etlerin yağını, tavuğun derisini pişirmeden önce çıkartın. Kırmızı et
yerine balık ve tavuk gibi etleri tercih edin. Haftada en az birkaç kez
balık yiyin.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Yeni yiyecekler yaratın. Domates, domates suyu, hardal, biber gibi
karışımlardan yağsız ve şekersiz soslar yapmaya alışın. Diyet sütle
sebze püresi karıştırıp soslar yapın.
Şeker kullanımını önce yarıya, sonraları dörtte bire indirin. Bazı
tatlıların şekerini azaltın, tadını vanilya veya tarçınla verin.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Bir bütün yumurta yerine iki yumurtanın sarısı çıkartılmış aklarını
deneyin. Üç yumurtalı omleti bir tam yumurta ve dört yumurta akı
ile yapın.
Alıştığınız yiyeceklerin yerine başka yiyecekleri koymayı deneyin.
Beyaz pilav yerine esmer pilav veya bulgur pilavı yapın. Esmer
pirinç ve bulgur liften zengindir.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Lokantalarda yemeğinizi beklerken önümüze konan sıcacık
ekmeklerin iştah kabartıcı kokularına karşı koyun ve yemeyin.
Günün stresi nedeniyle ''akşam yeme sendromu'' na girmeyin. Evde
devamlı atıştırmak yerine oyalanacak işler bulun.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Otururken veya uzanırken bir şey yememeye alışın. Masaya
oturmadan yemek yememeyi benimseyin. Yerken televizyon
seyretmeyin, gazete, kitap okumayın.
Lokmalarınızı iyi çiğneyerek yavaş yemeye alışın. Lokma arasında
30 saniye kadar zaman geçirmeye çalışın. Yemekte rahatlatıcı bir
müzik dinleyin.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Tabaktaki yemeğinizin renklerini görün, kokusunu duyun, her
lokmanın tadını alın.
Yediklerinizin içinde görünmeyen gizli yağlar olduğunu unutmayın.
Bir hamburgerin, kekin içinde bol miktarda yağ vardır.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Lokantada yemeğe başlamadan önce mönüyü inceleyip plan yapın.
Size uyan yemekler bulamadıysanız, istediğiniz küçük değişikliklerle
yemeğinizi sipariş edin.
Günde 30 - 35 gram kadar lif yiyin. Ne kadar fazla sebze, meyve ve
işlenmemiş tahıl yerseniz o kadar fazla lif almış olursunuz. Eğer lifli
yemeye alışık değilseniz, miktarını yavaş yavaş artırın yoksa hazım
sorunu yaşarsınız.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Yeterince lifli gıda yememekle bağlantılı bulunmuş olan hastalıklar
şunlardır: Kabızlık, apandisit, bağırsak kanseri, spastik kolit, mide
fıtığı, bacak varisleri, hemoroid, koroner damar hastalığı, yüksek kan
basıncı, safra kesesi taşları, diabet, obezite, ülseratif kolit.
Yulaf ezmesi, kuru fasulye, elma, havuç, greyfrut, mercimek, yeşil
biber, kuşkonmaz, tatlı patates çok lifli gıdalardır. Kabukları
soyulmadan yenen tüm meyve sebzeler, buğday, fındık, fıstıklar iyi
birer lif kaynağıdır.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Bol antioksidan almak için en canlı ve koyu renkli meyve ve
sebzeleri seçin. En canlı renkli portakal, ıspanak ve marullar bol beta
karoten ve lutein, en kırmızı üzümler, en kırmızı ve sarı soğanlar bol
quersetin içerirler.
Mikrodalga fırında pişirilen brokolideki C vitamininin yüzde 15’i yok
olurken, suyla kaynatmada yüzde 50’si yok olur. Buharda pişirmeyle
yüzde 50’den azı kaybolur.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
En iyi antioksidan yağ, zeytinyağıdır. Gençliğinizi korur ve
hastalıklardan uzak tutar. Zeytinyağı kötü kolesterolün (LDL) okside
olmasını ve damar duvarına girmesini önler, iyi (HDL) kolesterolü
artırır. Böylece sizi kalp damar hastalıklarından ve inmeden uzak
tutar. Zeytinyağı kansere karşı da korur.
Avokado, tekli doymamış yağdan zengindir, kötü (LDL) kolesterolü
düşürerek, kalp hastalığı riskini azaltır. Cildinizi yumuşak, saçlarınızı
parlak yapar.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Ispanak tüm koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum, folik asit ve
K vitamininden zengindir. Kalsiyum kemikleri sağlamlaştırır; folik
asit kalp hastalıklarından korur; K vitamini de kan pıhtılaşması için
gereklidir.
Bir kivi, bir portakaldan daha çok C vitamini içerir. Kaslarımızın
kasılmasında rol oynayan potasyum bakımından da zengindir.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Brokoli bol beta karoten, sülforaphan ve C vitamini içerir. Bir
araştırma sülforaphanın, mide ülseri ve kanserine yol açan
Helikobakter Pylori’yi yok ettiğini gösterdi.
Keten tohumu yağı, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu
maddeler içerir.
Yaşlanmaya karşı 30 beslenme önerisi
Yağsız süt ürünleri protein ve kalsiyumdan zengin, doymuş yağdan
fakirdir. Kemik, kas ve dişlerin yapısını sağlamlaştırıp tansiyon
kontrolünde etkili potasyum içerir.
Demir, ciğer, yumurta sarısı, kırmızı et, nohut, mercimek, yeşil
yapraklı sebzelerde ve balıkta bolca bulunur. Eksikliğinde kansızlık
ve bağışıklık sistemi bozuklukları oluşur.
Etleri kızartma, ızgara, füme, barbekü yaparak pişirme sırasında
içinde heterosiklik aminler oluşur. Bunlar karsinojendir ve kazıyarak
uzaklaştırmak mümkün değildir.