Sevgi Bahçesi

Sevgi Bahçesine Hoşgeldiniz Sayın Misafirimiz,Siteye giriş yaptığınız için teşekkürler.Eğer Üye olursanız ,Forum dan daha fazla yararlanabilirsiniz.Ayrıca forumun gelişmesine katkıda bulunmuş olursunuz.

Join the forum, it's quick and easy

Sevgi Bahçesi

Sevgi Bahçesine Hoşgeldiniz Sayın Misafirimiz,Siteye giriş yaptığınız için teşekkürler.Eğer Üye olursanız ,Forum dan daha fazla yararlanabilirsiniz.Ayrıca forumun gelişmesine katkıda bulunmuş olursunuz.

Sevgi Bahçesi

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Yüreğine Sevgi Yağmurlarından Bir Damla Düşenlerin Forumu


    Öksürük deyip geçmeyin

    Admin(Uçkun)
    Admin(Uçkun)
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 1556
    Kayıt tarihi : 10/08/09
    Lakap : Yönetici

    Öksürük deyip geçmeyin Empty Öksürük deyip geçmeyin

    Mesaj  Admin(Uçkun) Perş. 20 Ağus. - 8:03:07

    Öksürük deyip geçmeyin

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, öksürüğün bir alarm görevi yaptığını ve bu alarmı susturmak yerine anormal olan ve 3 haftadan daha uzun süren öksürüklerde mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini söyledi. Uzun süren öksürüklerin, birçok tehlikeli hastalığın habercisi olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Özlü, "3 haftadan daha uzun süren öksürüklerde mutlaka hekime başvurulmalıdır. Bu tür öksürükler, öksürük şurubu veya öksürük kesici haplarla tedavi edilmeye çalışılmamalıdır. Uzun süren, inatçı, nöbetler şeklinde gelen, gece veya sabaha karşı uykudan uyandıran öksürükler astım, KOAH, akciğer kanseri, verem gibi bir çok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Öksürük önemsenmeyip, rastgele ilaçlarla tedaviye kalkışılırsa, hasta erken teşhis şansını yitirebilir" dedi.

    Prof. Dr. Tevfik Özlü, öksürüğün tek başına bir hastalık değil, çeşitli hastalıkların habercisi olduğuna dikkat çekerek "Öksürük tedavi edilmemeli, öksürüğe neden olan hastalık bulunup, o tedavi edilmelidir. Uzun süredir öksüren bir hastada öksürüğün nedenini bulmak için röntgen filmleri, tomografiler, solunum testleri, bronkoskopi, endoskopi gibi ileri tetkik ve incelemeler gerekli olabilmektedir. Nedeni araştırılıp bulunmadan, öksürük hapları veya şuruplarıyla öksürüğün baskılanması, asıl hastalığın teşhisini geciktirip, ilerlemesine neden olabilir. Çünkü öksürük bir alarmdır. Vücudumuzda bazı anormal gelişmelerin başladığını göstermektedir. Bu alarmı susturmak yerine, anormal olan durumun tespiti ve giderilmesi gereklidir" şeklinde konuştu.

    Öksürüğün genellikle göğüs, boğaz veya karın boşluğunda meydana gelen bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkabildiğini ifade eden Prof. Dr. Özlü “Öksürükler genellikle 3 grupta toplanır. Kuru öksürük; nezle, boğaz iltihabı, bademcik iltihabı, fazla sigara içmek, sindirim bozuklukları, gastrit, ishal, kabızlık, bağırsak solucanları, kalp hastalıkları ve ses tellerinin hastalanmasından kaynaklanan öksürüklerdir, balgamsızdır. Nöbet şeklinde gelen öksürük; bu çeşit öksürük, boğmaca veya ciğer şişmesi, gırtlak veya hava borusunun tahriş olması, veya astımdan kaynaklanır. Bu çeşit öksürükte pek az balgam görülür. Balgamlı öksürük ise sık sık tekrarlar. Hastada hırıltı vardır. Balgam çıkarır ve nefesini dışarı vermekte zorluk çeker. Balgamlı öksürük; Bronşit, astım, sinüs iltihabı, müzmin sinüzit, kalp hastalıkları veya tüberkülozun bir işareti olabilir. Sebebi ne olursa olsun öksürük ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur” diye konuştu.

    ASTIM, BRONŞİT, SİNÜZİT, GRİP, ZATÜRREE, TÜBERKÜLOZ, KULAK İLTİHABI GİBİ ÖKSÜRÜĞE NEDEN OLABİLECEK PEK ÇOK HASTALIK VAR.

    ANCAK, HER HASTALIKTA FARKLI ÖZELLİKTE ÖKSÜRÜK OLUYOR. İŞTE, DEĞİŞİK HASTALIKLARDA GÖRÜLEN ÖKSÜRÜK TİPLERİ.
    ÜŞÜTME ÖKSÜRÜĞÜ: SEBEBİ, HALK ARASINDA DAHA ÇOK ÜŞÜTME, SOĞUK ALGINLIĞI GİBİ İSİMLERLE DE BİLİNEN ÜST SOLUNUM YOLLARININ VİRAL ENFEKSİYONUDUR. MASUM BİR ÖKSÜRÜK TÜRÜDÜR. GENELLİKLE BİR HAFTA İÇİNDE KENDİLİĞİNDEN GEÇER. SİGARA İÇENLERDE VE ALERJİSİ OLANLARDA DAHA UZUN SÜRER VE HASTAYI CİDDİ ŞEKİLDE RAHATSIZ EDEBİLİR. GRİP HASTALIĞINDA DA YÜKSEK ATEŞ, AŞIRI HALSİZLİK, BAŞ VE KAS AĞRILARI, BURUNLA İLGİLİ BELİRTİLERLE BERABER ÖKSÜRÜK DE OLUR. SİNÜZİT, FARENJİT GİBİ HASTALIKLARDA İSE GICIK ŞEKLİNDE BİR ÖKSÜRÜK VARDIR. HASTA, BOĞAZINI TEMİZLEME GAYRETİ VE BOĞAZINA YAPIŞAN BİR ŞEYİ ATMA ÇABASI İÇİNDEDİR.ASTIM ÖKSÜRÜĞÜ: ASTIM KRİZLERİ, ÖKSÜRÜK, HIRILTILI SOLUNUM VE NEFES DARLIĞI İLE KARAKTERİZEDİR. KRİZLER GECE VE SABAHA KARŞI DAHA FAZLADIR. HASTANIN ALERJENLERLE TEMASI, KESKİN KOKULAR, SİGARA DUMANI GİBİ İRRİTANLAR DA ÖKSÜRÜK KRİZİNE NEDEN OLABİLİR.
    SİGARA ÖKSÜRÜĞÜ: SİGARA TİRYAKİLERİ GENELLİKLE ÖKSÜRDÜKLERİNİN YA FARKINDA DEĞİLLERDİR YA DA BUNU HİÇ ŞİKAYETTEN SAYMAZLAR. ‘SİGARA İÇEN BİRİNİN ÖKSÜRMESİNDEN DAHA DOĞAL BİR ŞEY OLABİLİR Mİ?’ DİYE DÜŞÜNÜRLER. OYSA, SİGARA İÇENLERDEKİ BU ÖKSÜRÜK BRONŞ TAHRİŞİNİN BİR BELİRTİSİDİR. BU HASTALAR İÇİN İYİ İHTİMAL YENİ BAŞLAYAN BİR KRONİK BRONŞİT, KÖTÜ İHTİMAL İSE BRONŞ KANSERİDİR. HELE HER ZAMANKİ ÖKSÜRÜĞÜN KARAKTERİNDEKİ BİR DEĞİŞME KANSERİN İLK BELİRTİSİ BİLE OLABİLİR. SİGARA ÖKSÜRÜĞÜ İÇİN TİRYAKİ ÖKSÜRÜĞÜ İSMİ DE KULLANILIR.

    VEREM ÖKSÜRÜĞÜ: VEREMLİ HASTALARIN ÇOK ŞİDDETLİ OLMAYAN ÖKSÜRÜKLERİ VARDIR. BU ÇOĞU ZAMAN KURU BİR ÖKSÜRÜKTÜR, AMA ZAMAN ZAMAN AZ MİKTARDA BALGAMLA YA DA KANAMA İLE BİRLİKTE DE OLABİLİR, HALK ARASINDA VEREMLİLER İÇİN KESİK KESİK ÖKSÜRÜYOR DEYİMİ KULLANILIR.
    BOĞMACA ÖKSÜRÜĞÜ: BOĞMACADA, ANİ, KUVVETLİ, TEKRARLAYICI ÖKSÜRÜK KRİZLERİ (BİR GÜNDE 10-25 KEZ) VARDIR. AĞIR OLGULARDA BOYUN DAMARLARINDA GENİŞLEME , GÖZLERDE DIŞARIYA DOĞRU FIRLAMA, MORARMA GÖRÜLEBİLİR. ÖKSÜRÜK KRİZİ SONUNDA ÖTME ŞEKLİNDE TİPİK BİR SES DUYULUR.
    AKCİĞER KANSERİ: AKCİĞER KANSERİ ÇOK SİNSİ BİR HASTALIKTIR, ÇÜNKÜ NE ERKEN VE NE DE BU AKCİĞER KANSERİNE ÖZGÜDÜR DİYEBİLECEĞİMİZ BİR BELİRTİSİ VARDIR. İŞTE BU YÜZDEN DE AKCİĞER KANSERİ TEŞHİSİ ANCAK HASTALIK ÇOK İLERLEDİKTEN, KOMŞU VE UZAK ORGANLARA SIÇRAMA YAPTIKTA SONRA KONABİLMEKTEDİR. İKİ HAFTADAN FAZLA SÜREN VE ANTİBİYOTİK TEDAVİSİNE CEVAP VERMEYEN HER ÖKSÜRÜĞÜN SEBEBİ MUTLAKA ARAŞTIRILMALIDIR. ÖKSÜRÜK TEK BAŞINA AKCİĞER KANSERİNİN TEK BELİRTİSİ OLABİLİR. ÖZELLİKLE DE SİGARA TİRYAKİLERİ ÖKSÜRÜKLERİNDE ARTIŞ VEYA ÖKSÜRÜK KARAKTERİNDE BİR DEĞİŞME HİSSETTİKLERİNDE MUTLAKA DOKTORLARINA BAŞ VURMALIDIRLAR.

    İSTANBUL BRONŞİTİ: İSTANBUL BRONŞİTİNİN ESAS BELİRTİSİ KURU ÖKSÜRÜKTÜR. BU, KÜÇÜK ÇOCUKLARDA ÖĞÜRTÜ VE KUSMAYA, HANIMLARDA İSE İDRAR KAÇIRMAYA NEDEN OLABİLEN KURU BİR ÖKSÜRÜKTÜR. ÖKSÜRÜK, NÖBETLER ŞEKLİNDE ORTAYA ÇIKAR VE GENELLİKLE GECELERİ DAHA FAZLADIR. BİRÇOK HASTA GECE YARISI YA DA SABAHA KARŞI ÖKSÜRÜKLE UYKUSUNDAN UYANIR. GÜLME, HATTA KONUŞMA ÖKSÜRÜK KRİZLERİNİN BAŞLAMASINA NEDEN OLABİLİR. TELEFONLA KONUŞURKEN ORTAYA ÇIKAN ÖKSÜRÜK NÖBETLERİ İSTANBUL BRONŞİTİNİN TİPİK BİR ÖZELLİĞİDİR. SİGARA DUMANI, ÇEŞİTLİ BOYA, CİLA KOKULARI, HAVA KİRLİLİĞİ... DE ÖKSÜRÜĞÜN BAŞLAMASINA NEDEN OLAN FAKTÖRLERDİR. ŞİDDETLİ ÖKSÜRÜK ÇOCUKLARDA KARIN AĞRILARINA, ERİŞKİNLERDE İSE SIRT VE GÖĞÜS AĞRILARINA YOL AÇABİLİR. KÜÇÜK ÇOCUKLARDAKİ İSTANBUL BRONŞİTİNİN İLGİNÇ BULGULARINDAN BİRİ DE GECELERİ, SAÇ DİPLERİ VE BOYNUN TERLEMESİDİR. HASTALARIN ÇOĞUNDA BU ŞİDDETLİ ÖKSÜRÜĞE KARŞILIK HİÇ BALGAM YOKTUR, AMA BAZILARINDA, AZ MİKTARDA ZOR ÇIKAN, YAPIŞKAN NİTELİKTE BALGAM OLABİLİR. BU HASTALAR, BU KÜÇÜCÜK BALGAMI ÇIKARMAKLA ÇOK RAHATLADIKLARINI SÖYLERLER.

    PSİKOJENİK ÖKSÜRÜK: GENEL OLARAK, ÖKSÜRÜK, ORGANİK BİR HASTALIĞIN İŞARETİDİR, AMA BAZEN SİNİRLİLİĞE BAĞLI OLARAK PSİKOLOJİK ETKENLER DE KURU BİR ÖKSÜRÜĞE NEDEN OLABİLİRLER. BU ÖKSÜRÜK, KİŞİ SİNİRLENİNCE VEYA HEYECANLANINCA DAHA BELİRGİN OLUR. ELBETTE, ORGANİK NEDENLİ BİR ÖKSÜRÜĞÜN PSİKOLOJİK ETKENLERLE ARTMA GÖSTEREBİLECEĞİ DE UNUTULMAMALIDIR. (AHMET R.KÜÇÜKUSTA/STAR)

    Eğer sizinde uzun süreli öksürük probleminiz varsa biran önce doktora baş vurunuz.. Çünkü; sağlık herşeyden önemlidir. Özellikle yaz aylarında terli soğuk su içmeler öksürtebilir önemsemeyebilirsiniz ama uzun sürüyor ise doktora mutlaka gidip kontrollerinizi yaptıtın..

      Forum Saati Ptsi 29 Nis. - 2:58:36