Düğün Çorbası
malzemeler
500 gr gerdan
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
6 su bardağı su
3 diş sarımsak
5 yemek kaşığı margarin
3 yemek kaşığı un
2 adet yumurta sarısı
Yarım limon
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Tuz, karabiber
Yapılışı :
Soğan ve sarımsaklar soyulur. Soğanlar dörde bölünür.
Havuçlar soyulup büyük parçalar halinde kesilir.
Maydanozlar da ayıklanır ve iri parçalar halinde kesilir.
Bu malzemeleri, 6 su bardağı su dolu bir tencereye biraz tuz ve gerdanı ekleyip yaklaşık 2 saat pişmeye bırakılır.
Bu arada suyun üzerinde oluşabilecek köpükler, delikli kepçeyle alınır.
Bu süre sonunda elde edilen et suyunu süzerek bir başka kaba alınır.
Gerdan eti elimizle didiklenerek parçalara ayrılır.
Derince bir tencereye 2-3 kaşık margarin konularak üzerine un ilave edilir. 3-5 dk un pembeleşinceye kadar tencerede çevrilir.
Kenara ayırdığımız et suyu azar azar ve bir çırpma teli ile sürekli karıştırılarak eklenir. Bundan maksat unun topaklanmadan et suyu ile özlenmesini sağlamaktır.
Didiklenen gerdan parçaları da eklenir ve tuzu karabiberi ayarlanıp, kısık ateşe alınır.
Rumeli çorbalarının vazgeçilmezi, limonlu terbiye hazırlamaya geçilir. Bunun için limon suyu ve yumurtalar iyice çırpılır. Çorbadan 5-6 kaşık çorba suyu azar azar bu limonlu terbiyeye ilave edilir. Birbirine özlenerek yedirilir.Bu haliyle terbiyemiz hazırlanmış olur.
Bu aşamadan sonra ise tersi işlem uygulanarak, limonlu terbiyemiz kısık ateşte kaynamakta olan çorbaya azar azar ve sürekli karıştırılarak yedirilir.
Geriye kalan margarin bir tavada kızdırılıp, bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber ilave edilir. Buna yöredeki adıyla "çorbanın yağını yakmak" denilir.
Bu kızgın yağ, çorbanın üzerine gezdirilip servise sunulur.