SELANİK (YANYA) BAKLAVASI
MALZEMELER;
5 su bardağı un
4 adet yumurta
1 çay bardağı süt
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Açmak için nişasta
Üstü için;
250 g. katıyağ
İçi için;
2 su bardağı toz badem
Şurubu;
5 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
2 tatlı kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI;
Unu eleyin ve ortasını havuz gibi açın. Ortasına tuz, zeytinyağı, yumurta ve süt koyup yoğurun. Eğer hamur sert olursa biraz su ilavesi yapın. 15 dk. yoğurduktan sonra üzerine nemli bir bez örtün ve 20 dk. kadar dinlenmeye bırakın. Hamuru 8 parçaya bölün ve elde yuvarlayın. Nişastaya bulayın ve merdaneyle tek tek açın. Yağlanmış fırın tepsisine dört tanesini üst üste koyup ortasına dövülmüş badem (Fıstık,Ceviz,Fındık vb...) serpin. Diğer hamurlar da aynı şekilde açıp üstüne yerleştirin. Tepsideki hamuru iri kareler halinde kesin. Tereyağını eritip tatlının üstünde gezdirin. 180 derecelik fırında 1 saat kadar pişirin ve fırından çıkarın. Tepsi ılınınca üzerine ılık şerbet dökün. 5-6 saat dinlendirin. İyice soğuduktan sonra servis yapın.
Afiyet olsun.