ACIBALIK
Trakya, Marmara ve Karadenizde ağır akışlı akarsular veya göllerde yaşar Bitkiler ve küçük hayvancıklarla beslenir Ortalama 5-6, en çok 9 cm'e büyür Üreme devresi Nisan - Haziran arasıdır Dişisi uzun hortumuyla yumurtalarını bir midyenin içine ustaca bırakır Erkek de spermlerini midyenin açılıp, kapanarak emdiği suya bırakarak yumurtaları döller 2-3 haftada olgunlaşan yavrular midyeyi terk eder Böylece küçük cüsselerine rağmen, emniyetli üremenin ilginç doğa olayı tamamlanır
AFANYUS
Ege ve Akdenizin sahillerine akan içsularda yaşar Çeşitli türleri ülkemizde yaygındır Nehirlerin yavaş akıntılı veya durgun bölümlerinde yuvalanır Boyları 5-6 cm olur Acı ve tuzlu sulara da uyum gösterir Kabuklular ve özellikle su yüzeyindeki sinek - böcek larvalarıyla beslenir Bahar aylarında üremelerini yapıp, yumurtalarını su bitkilerinin üzerine bırakır Akvaryum balığı olarak da yetiştirilir
ANKARA ÇAMURBALIĞI
Orta ve Doğu Anadolu'nun göl ve akarsuları çamurlu, kumlu ve sazlı zeminlerinde yayılış gösterir Zeminlerde emdiği çamurdan küçük hayvanlar, böcekler ve larvaları seçerek beslenir İsmi de oradan gelir 6-7 cm'e büyüyebilir Çok sığ suların yüksek ısısına dayanabilir Mayıs - Haziran arasında yapışkan yumurtalarını kıyıların kumluk ve çakıllarına bırakır Doğa dengesini korur
AYNALI SAZAN
Pullu sazan'ın çıplak çizili ve aynalı sazan olarak adlandırılan yan türlerinin üretime en elverişli olanıdır Kolay ürediği için çeşitli yörelerde ve bilhassa baraj göllerinde üretimi yapılmaktadır Yaşam öyküsü Pullu sazan gibidir Ekonomik değeri çok yüksektir Çeşitli ülkelerde yılda 200000 ton sazan üretimi yapılmaktadır
BIYIKLI BALIK
Genelde 30-50 cm uzunlukta ve 05-2 kg, en çok 3 kg ağırlıkta olur Büyüklerine seyrek rastlanır Oksijeni bol, hızlı akan nehirlerin berrak kum tabanlı bölümlerinde yaşar Ülkemizin çeşitli yörelerinde türleri bulunur Mayıs - Haziran arasında üreme yapar ve 5000-30000 yumurta döker Bu devresinde yumurtaları zehirlidir Eti fazla değerli olmamakla beraber avcılığı yönünden değerli bir balıktır
BODUR YAYIN
Güneydoğudaki akarsu ve göllerin kumlu, çamurlu zeminlerinde yaşayan, 20-30 ençok 45 cm boy ve 100-500 gr ağırlıkta olabilen bir yayın türüdür Oldukça obur bir balıktır Omurgasızlar, küçük balıklar, balık larvaları ve kurbağalar da dahil ne bulursa yer Suların ısı şartlarına göre Nisan-haziran arasıdna kumalrın içine yuva yapan dişi yumurtalarını dökerek bunların oluşmasını bekler Kılçıksız eti çok lezzetlidir ancak ekonomik değeri bölgeseldir
BÜYÜKBAŞ KAYABALIĞI
Trakya ve Karadeniz kıyılarına akan nehirlerde yaygındır Boyları 12-18, en çok 22 cm olur Acısuların taşlık veya sert kumlu zeminlerinde dolaşıp, oradan nehirlerin içlerine girer Yuva edindiği bölgeye çok bağlıdır, buraya zorla gelen balıklara saldırgan olur Küçük kabuklular, balıklar ve yumuşakçalarla beslenir Nisan - Mayıs arası dişiler yumurtalarını ince ipliklerle kumsallara yapıştırır Erkekler de gözcülük eder Eti lezzetli ve sağlığa yararlıdır Ekonomik değeri bölgeseldir
ÇAPAK BALIĞI
Marmara ve Karadeniz'in akarsu ve göllerinde, bazı türleri de Ankara ve Kırşehir yörelerinde yaşar Boyları ortalama 30-40 cm'den 70 cm ve 3 kg'dan 6 kg'a ulaşabilir Kurtlar, böcekler ve yosunlarla beslenir 10 yıl yaşayabilir Mayıs - Haziran arası yaklaşık 100000 yumurta ile üreme yapar 1 kg'ın üstündekilerin eti lezzetli, küçükleri ise yem veya av balığı olarak değerlidir
DAĞ ALABALIĞI
Çoruh, Ege ve Konya Ereğlisi çevrelerinde dağ göllerinin soğuk, berrak ve temiz sularında yaşar Zaman zaman nehirlere de girer Bilimsel olarak dünyamızın son buzul çağında dağ göllerinde kalıp, geliştiği teorisi vardır Boyu 40-60 cm'den 1 m'ye, ağırlığı da 1-3 kg'dan 14 kg'a olabilir 3-4 yaşında olgunlaşıp göllerin buzla kaplandığı Ekim - Ocak aylarında yumurtalarını çakıllara bırakır Dişileri kg ağırlığına yaklaşık 3500 yumurta bırakır Çok lezzetli etinin yanısıra, sertlik ve çevikliği ile avcılığı da değerlidir
DERE ALABALIĞI
Soğuk, temiz ve hızlı akıntılı nehirlerde çevresine bağlı olarak yaşar Bölgesine kıskançtır, başka balıkların gelmesini istemez Boyları 30-40, en çok 60 cm ve 05-2 kgağırlıkta olabilir Yumuşakçalar ve yavru balıklarla beslenir Erkekleri 2, dişileri 3 yaşında olgunlaşıp Ekim - Ocak arasında kg/ağırlığına yumurta bırakır Zaman zaman akıntılara karşı 15-2 cm sıçrayarak yüzer En değerli tatlısu balıklarından biridir Lezzetli ve yararlı etiyle ekonomik değeri çok yüksektir
DERE KAYABALIĞI
Ülkemiz akarsularında çeşitli türleri yerine göre adlar alır 5-6 yılda yavaş büyüyerek 12-20 cm boya ulaşır Fazla hareket etmeden sualtında yatarak ömür geçirir Nisan - Haziranda 120-180C sularda haftalık aralıklarla ürer, dişileri 1000-3000 yumurta verir Eti lezzetlidir Büyük balıları avlamak için yem olarak da kullanılır
DERE PİSİSİ
Akdenizde fazla rastlanır Az akıntılı suların kumsal diplerinde fazla hareket etmeden yaşar Ortalama 25-30, en çok 50 cm boyda olur Etçil bir balıktır Bulunduğu bölgenin su ısısına göre değişik olarak Şubat - Mayıs arasında ürer ve 800000 yumurta bırakır Eti çok lezzetli ve ekonomik değeri yüksek bir balıktır
DİKENCE
Boyu 7-9 cm olup vücudu kalın pullarla kaplıdır Çeşitli renklerinin güzelliği ve 300-1000 dolayında yumurtasının erkek balık tarafından bir yuva yapılarak korunması Dikenceyi ilginç bir doğa olayı yapar Ekonomik bir değeri yoktur
EGREZ BALIĞI
Kuzey Ege, Marmara, Trakya ve Göller Bölgesinde yayılış gösterir Düz ve ağır akışlı suların, kum, çamurlu zeminlerinde yaşar Boyları 25-35 cm en çok 50 cm ve 450-500 gr ağırlıkta olur 3-4 yaşında olgunluğa erişip Mayıs - Haziran arası üreme yapar Etinin güzelliği ve bolca avlanılmasıyla ekonomik değeri vardır
GAMBUSYA
Anayurdu USA'nın güney bölgelerinden sivrisinek ve sıtma mücadelesi için ülkemize getirilmiştir Durgun, sığ ve sıcak sulara çok toleranslıdır 0 dan +300C'a dayanabilir Özellikle sivrisinek larvalarıyla beslenir Ayrıca yosunlar ve kabukluları da yer Erkekleri 3-5 cm dişileri 6 cm olur Nisan - Ekim arasında erkekleri spermlerini dişinin üreme boşluğuna bırakır 30 günlük hamilelikten sonra dişi yaklaşık 60 yavru doğurur Doğa dengesi ve sağlığa yararı ile çok değerlidir
GÖKKUŞAĞI ALABALIK
Kuzey Amerika kökenlidir Yetiştirilmek üzere dünyaya yayılmış, bu arada ülkemize de getirilmiştir Temiz, oksijeni bol sularda yapay yemler veya küçük balıklarla beslenebilen, yetiştirilmeye en çok uyum gösteren, tuzlu deniz suyuna da toleransı olan bir alabalık türüdür Erkekler 2, dişileri 3 yılda olgunlaşıp kg/ağırlığına yaklaşık 1000-5000 yumurta verir Denizde yetiştirilenleri daha çabuk büyüme gösterir Etinin lezzeti ve bol üretimiyle ekonomik değeri çok yüksektir
GÖL ALABALIĞI
Kuzey Batı Anadolu, Abant ve Yedi Göller Bölgesinde yayılış gösterir Çeşitli türleri vardır Türüne göre renk, boy ve beslenme farklılıkları gösterir Genelde temiz, bol oksijenli soğuk sularda fazla gezinmeden planktonlar, dip hayvanları ve küçük balıklarla beslenerek yaşar Boyları ortalama 25-40, yabanlarında 60-70 cm olabilir Eylül - Ocak arasında üreme yapar Yumurtalarını dipteki çakıllara yapıştırır Üretimi yapılmaz Eti çok lezzetli, ekonomik değeri bölgeseldir
GÖRDEK
Kızılgöz ailesindendir Kuzey Ege, Marmara ve Trakya'da fazla hareketli olmayan akarsuların zengin bitkili kıyı bölgelerinde yaşar Kış aylarını daha derince sularda geçirir Kurtlar, böcekler, kabuklular ve böcek - sinek larvalarıyla beslenir Boyu 15-20, en çok 25 cm olur Nisan - Mayıs arası ürettiği yumurtalarını bitkilerin arasına bırakır Besin yönüyle değersizdir, fakat av yemi olarak değerlenir
GÜMÜŞ
Denizlerimizde yaygın olan Gümüş'ün Sapanca, İznik ve Köyceğiz göllerinde yaşayan bir türüdür Sıcak sularda böcek larvaları ve sualtı hayvancıklarıyla beslenerek yaşar Mayıs - Eylül arasındaki üreme devresinde yaklaşık 600 yapışkan yumurtasını kumlu, çakıllı zeminlere bırakır Su yüzeyine yakın sürü halinde dolaşırken su kuşlarına yem olur Eti yenebilir Daha çok balık üreticiliğinde yem veya balık unu endüstrisinde değerlenir
GÜMÜŞ HAVUZBALIĞI
Trakya ve Doğu Karadenizin yumuşak zeminli, bol bitkili akarsularında yayılış gösteren bir Carrasius türüdür Büyümesi daha hızlı olup 3-4 yaşında 15-20 cm'e erişir Daha büyüklerine de rastlanır Mayıs - Haziran arası 160-380000 yumurta döker Bazı hallerde bu yumurtaları Sazan ve diğer havuz balıklarının döllediği de olur Eti yenebilir Havuz veya akvaryumlarda süs balığı olarak yaşatılır
GÜMÜŞ SAZAN
Diğer sazan türleri gibi güneydoğu asya kökenli bir balıktır Ortalama 100-120 cm boy ve 20 kg ağırlığa erişirler Fido planktonlarla beslenir 3 yaşında cinsel olgunluğa erişip, 20o-22o C 'de ve üstündeki sularda kg ağırlığına oranla 140000 yumurta verir Yağsız ve lezzetli eti Çinde değerli bir yiyecektir Bu nedenle ülkemize de getirilerek araştırma enstitülerinde yaşam uygulama ve üretme şartları incelenmektedir
HAVUZ BALIĞI
Trakya - Marmara Bölgeleri, Kızılırmak, Yeşilırmak deltaları ve Çoruh havzasında yayılış gösterir Boyları 15-25, en çok 45 cm ve 2-3 kg ağırlıkta olur Su içindeki otlar, dip hayvanları ve sinek larvalarıyla beslenir Sazana benzer ve akrabadır Mayıs - Haziran arası 140-200C sularda 150-300000 yumurtasını 2-3 defada otların üzerinde bırakır Suyun kirliliği ve oksijen değerine toleranslı bir balıktır Büyüklerinin eti lezzetlidir Batı ülkelerinde üretimi de yapılmaktadır
KABABURUN
Çeşitli türleriyle ülkemizde yaygındır Göl ve nehirlerin giriş, çıkışlarının dibe yakınlarında çakıllı bölgelerde yaşar Boyları 25-40, en çok 50 cm olur Taşlara yapışık yosunlar, bitki kökleri ve dip hayvanlarıyla beslenir Mart - Mayıs arası ürer ve 100000'e yakın yumurtasını çakılların üstüne yapıştırır Farklı türleri bölgelere göre çeşitli şekillerde değerlendirilir
KADİFE BALIĞI
Kuzey bölgelerimizin bol bitkili durgun ve yavaş akıntılı sularında yaşar Genelde 30-40 cm en çok 60-70 cm olur Planktonlar, küçük balıklar ve yumuşakçalarla beslenir Gündüzlerini dipte geçirip geceleri avlanır Mayıs - Haziran arası üreme yapar Eti lezzetlidir Sazan yetiştiriciliğinde yardımcı olarak düşünülen bir balıktır Sportif yönü zevklidir
KAYABALIĞI
Karadenize akan akarsuların diplerinde fazlaca rastlanan, yaşamı diğer kayabalılarıyla benzerlik gösteren, boyları en çok 11-12 cm olabilen bir balıktır 2-3 yaşlarında olgunlaşan dişileri topluca yumurta verir Erkekler de nöbet tutarak yumurtaları bekler Yumuşakçalar ve küçük karideslerle beslenir Tatlısulara girişinde böcek larvaları da yer Doğa dengesi balığıdır Sportif veya ekonomik yönü olmayan bir türdür
KIRMIZI HAVUZBALIĞI
Biyolojik yaşamı diğer havuz balığı türleri gibidir 15-20 cm boyu ve renginin güzelliği ile eski çağlardanberi havuzların, şimdilerde de akvaryumların klasik ve kıymetli balığıdır Çin'de ve Japonya'da üretilen çeşitli türleri ve formları vardır
KIZILGÖZ
Karadeniz, Trakya, Marmara ve Kuzeybatı Anadolu'nun sahil bölgelerindeki nehirlerde yaşar 25-30, en çok 50 cm'e büyür Kızılkanatla büyük benzerliği vardır Küçük canlılar ve bitkilerle beslenir Bahar aylarında ürer ve 50-100000 yumurta bırakır Eti değerli olmadığı için daha ziyade yem olarak kullanılır Nehir ve kıyılardaki yırtıcı balıklar ve kuşlar için de iyi bir besindir
KIZILKANAT
Kuzey Anadolu'da soğuk olmayan ağır akışlı nehirler, göl ve göletlerin yumuşak tabanlı zeminlerinde yumuşakçalar ve bitkilerle beslenerek 10-11 yıl yaşar 20-40 cm boy ve 200-400 gr ağırlıkta olur 3-4 yaşında olgunlaşıp kg/ağırlığına 600000 yumurta döker Eti lezzetli fakat çok ince kılçıklı olduğu için makbul değildir Turna gibi yırtıcı balıklar için değerli yemdir
KOCAAĞIZ
Trakya, Marmara ve Kuzey bölgelerimizin hızlı akarsularında yaşar Ortalama 60-80, en çok 100 cm boy ve 2-4 kg'dan 10 kg ağırlığa erişebilirler Etçil bir balıktır, su içindeki her türlü hayvanla beslenir Erginler, yalnız dolaşır Cinsel olgunluğa 4-5 yaşlarında ulaşıp Nisan-Temmuz arasında 80-100000 yumurta verir Az lezzetli eti nedeniyle ekonomik değeri bölgeseldir Buna karşılık olta avcılığı çok zevkli bir balıktır Yaşam karakteri bu balığın aynı olan “Aps vorax” türü Fırat ve Dicle nehirlerinde yaygındır Sis balığı olarak tanılır Boyları 40 cm olur
KOLYOZ BALIĞI
Marmara, Kuzey Ege ve Karadenizin doğusundaki akarsu ve göllerin yüzeyinde yaşar, zaman zaman da nehirlerin denzile karışımı acısu bölgelerine iner Böylece acısu - tatlısular arasında göçler yapar 15-30 cm boyunda olabilir Planktonlar, sinek larvaları (sivrisinek) ve küçük canlılarla beslenir Mayıs - Haziran arasında 15-25000 yumurtasını taşlık, çakıllık, dere kenarlarına bırakır Yıllar öncesi “Chalealburnus Chalcoides İstanbulensis” türü Haliç'de Kağıthane deresinde yaşardı Eti lezzetli, bölgesel değeri olan bir balıktır
KÜÇÜK KAYABALIĞI
Karadeniz kıyılarına akan nehirlerin küçük kabuklular ve yosunlarla kaplı zeminlerinde acısu-tatlısu karışımı sahillere yakında yaşar Boyu 18-22, en çok 25 cm olur Yumuşakçalar ve özellikle kabuklularla beslenir Nisan - Mayıs arası doğan yavrulara erkek bekçilik yapar Diğer kayabalıkları gibi eti beyaz, lezzetli ve yararlıdır Ekonomik değeri bölgelere göre değişir
LEVKİT BALIĞI
Genelde 40-50, en çok 70 cm boy ve 5 kg ağırlıkta olabilir Küçük balılar, kurtlar ve böcek yumurtalarıyla beslenir Nisan - Mayıs aylarında nehirlerin içlerine ve göllere girerek üreme yapar Etinin gıda yönüyle ekonomik değeri olduğu gibi amatör olta avcıları için de kıymetlidir
MİNİ İNCİ BALIĞI
Trakya bölgesindeki akarsularda yayılış gösterir 7-10, en çok 14 cm (dişileri) boyunda olur Suyu berrak, oksijeni zengin akarsu ve göllerin dibi çakıllı bölgelerinde, su yüzeyindeki böcekler, sinekler, dip hayvancıkları ve balık yumurtaları yiyerek yaşar Küçük, hareketli ve kurnaz bir balıktır Mayıs - Haziran arası yaklaşık 1000 yumurtasını taşlara yapıştırır Üreme devresinde başının üstünde inci benzeri pullar oluşur Alabalık yumurtalarını aşırı tüketmesi ile zararlı bir canlı sayılır
NOKTALI İNCİBALIĞI
Karadeniz, Trakya ve Marmaradaki akarsularda yaygındır Boyları 9-13, en çok 16 cm olur Temiz ve hızlı akan suların dibe yakınlarında, zaman zaman akıntılara karşı yüzerek yaşar Küçük planktonlar ve dip hayvanlarını yiyip, su yüzeyindeki sinekleri avlayarak beslenir Mayıs - Haziran arası üreyerek yumurtalarını kumlu, çakıllı sahillere bırakır Avcılıkta yem olarak kullanılması yanısıra, doğadaki değeri daha önemlidir
OT SAZANI
Ot balığı olarak da tanımlanır 2000 yıldan beri Çinde sazan üretim,i ile beraber yetiştirilir Anayurdu Çinden dünyaya yayılan, bu arada ülkemize de getirilen bir kültür balığıdır Ortalama 40-80 cm boy ve 2-5 kg ağırlıkta olur En çok 12-30 kg ağırlığa ulaşabilir Otobur bir balıktır Günde ağırlığının 120 % si kadar ot yer Bu nedenle havuzlarda ot mücadelesi için mükemmel bir canlıdır 5-6 yaşlarında olgunluğa erişir ve kg/ağırlığına 120000 yumurta verir 6-10 cmboya eriştikkten sonra sadece bitkilerle beslenir Ülkemizde henüz tüketim değeri yoktur
PULLU SAZAN
13-14 yüzyıldan beri kültür üretimi yapılan, kolay yetişen, eti lezzetli ekonomik değeriçok üksek bir balıktır 3-4 yaşlarında olgunlaşıp 200-300000 yumurta verir Ortalama 30-40 cm Boy ve 500-1000 gr Ağırlıkta olur Doğal yetişenlerin 100 cm ve 25 kg ağırlıkta olanalrına rastlanır Sportif avcılığı değerlidir Su böcekleri, kurtlar ve diğer hayvanlarla beslenir
SARDALYA
İlk kez Rusya'nın Abrau gölünde bulunmuş, 1943'de de ülkemizde Ulubat (Apolyont) gölünde rastlanmıştır İznik gölünde de yaşamaktadır Boyları 7-8, en çok 12 cm olan, sürü halinde dolaşan bir Ringa/Tirsi türüdür Planktonlar, küçük su hayvanları ve omurgasızlarla beslenir 2-3 yaşlarında olgunlaşıp 10-140C sularda Haziran - Ekim aylarında yumurtalarını açık suya bırakarak ürer Eti bölgesel olarak tüketilir Daha ziyade Alabalık yetiştiriciliğinde yem olarak değerlendirilir
SOMON
Anayurdu Kuzey Amerika'dan dünyaya yayılmış, üretilmek üzere ülkemize getirilmiştir Boyu ortalama 60 - 100 cm, ağırlığı da 3 - 15 kg olabilir 150 cm'e ulaşanları olur Hızlı akarsuların, oksijeni bol temiz sularında yaşar Doğal yetişenleri 2 - 3 m yükseğe atlaya sıçraya yüzerek, 2-3000 km'lik nehir kaynaklarına ulaşıp burada Ekim - Kasım arası üreme yapar Doğan yavrular tekrar acısulara iniş yapar Yetişkinleri denize de uyum gösterir Etoburdur Böcekler, sinekler, kabuklular ve irili ufaklı balıklarla beslenir Tatlısu balıklarının eti en lezzetli olanıdır Ayrıca yumurtasından kırmızı havyar elde edilir Ekonomik değeri çok yüksektir
SİYAH SAZAN
Çamur Sazanı da denir En çok 80 cm boya ulaşır Sakin akan nehirlerin çamur veya kumlu zaminlerinde, derinlerde kabuklular ve yumuşakçalarla beslenerek yaşar Eti lezzetlidir Çin'de üretimi yapılmasına karşı ülkemizde yaşamı ve değerlendirilmesi henüz araştırılmaktadır
TAHTA BALIĞI
Marmara ve Trakya bölgesinde ağır akışlı nehirlerin sıcak, sığ ve bitkisi bol bölümlerinde yaşar Göllerde de yaşam gösterir Planktonlar, küçük canlılar ve bitkilerle beslenir Mayıs - Temmuz arası üreme yapar Çok yavaş büyür 3-5 yaşlarında 10-12, en çok 25-35 cm olabilir Eti çok kılçıklı ve lezzetsizdir Genelde Ekon balıkların yetiştiriciliğinde yem olarak kullanılır
TAŞALTI BALIĞI
Kuvvetli akan dere ve ırmakların berrak sularında taşlar arasında yaşar Boyları ortalama 12-13 cm, en çok 20 cm olur Su içindeki yavru balıkları, bitkiler ve özellikle alabalık yumurtalarıyla beslenir Tatlısu Levreği ve Turna Balığı için de kendisi yem olur Üreme devresi Şubat - Mayıs arasıdır Eti gevrek ve lezzetlidir
TAŞISIRAN BALIĞI
Yavaş akıntılı nehirler veya göllerin suyu berrrak, kumlu zeminlerinde yaşar Çeşitli türleri vardır 5-12 cm boyda olabilen taşısıran gününü kumlu diplerde geçirip geceleri avlanır Küçük organizmalar ve hayvanlarla beslenir, bu arada avlarıyla birlikte kumlarıda ağzına alarak çiğner Nisan-Haziran arası ürer, yapışkan yumurtalarını taşlara, köklere, bitki saplarına bırakır Taşısıran balıkları doğa dengesi yönü ile değerlidir
TATLISU KEFALİ
Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaygın olan, hızlı akan dere veya nehirlerde, 7-10 yaşlarında 30-40 cm boy ve 600-1000 gr ağırlığa erişen bir Kefal türüdür Yavru safhasında klüçük kurtlar, karides ve böcek yavrularıyla beslenirken büyüyünce ot da yer Yaşlandıkça yırtıcı olup kurbağa ve sıçrayarak su dışındaki kelebekleri de yiyebilir Nisan - Haziran arası 45-50000 yumurta dökerek ürer Etinin lezzetsiz ve değersiz oluşuna karşı avcılığı çok makbuldür
TURNA BALIĞI
Karadenize akan nehirlerin berrak ve bol bitkili sularında ve çeşitli göllerimizde yaşar Tatlısu balıklarının en hareketlisi ve en yırtıcısıdır Tüm balıklara, hatta yaban ördeklerine saldırır Kendi yavrularını da yediği olur Yaşam şartları elverirse 20-25 yıl yaşar Erkekleri en çok 100, dişileri ise 150 cm'e kadar büyür 2-3 yaşından itibaren ilkbahar aylarında yaklaşık 200000 yumurta vererek üremeye başlar Genç ve küçüklerinin (1-3 kg) eti lezzetlidir Spor avcılığının en ünlü balıklarındandır
YAYIN
Akarsu ve göllerde yaşayan balıkalrın en büyüğü ve aynı zamanda en uzun yaşayanıdır Ortalama 1-2m den 3m'ye kadar boy ve 150 kg ağırlığa erişebilir 35-40 yıldan 100 yıla kadar yaşayabilir Yavaş akan nehirler, göllerde dipte hareketsiz yatarak yaşar Etobur bir balıktır Su altındaki bütün hayvaları yiyebilir Mayıs-Haziran arasında gece sessizliğinde yumurta döker Dişileri ağırlığına oranla kg başına 7000-25000 yumurta dökerler Tatlı su balıkları içinde eti en lezzetli balıklardan biridir Ekonomik değeri çok yüksektir
YILAN BALIĞI
Erkekleri 35-50 cm, dişileri 45-100 cm olabilen hem tatlı, hem de tuzlu sularda yayılış gösteren bir balıktır Doğumu ve 3 yıllık gelişmesinden sonra tatlı sulara girer 8-20 yıl buralarda kaldıktan sonra tekrar üremek için Atlas Okyanusunda Sargossa denizine yönlenirler Burada 70-100C sularda yaklaşık 1000-3000 m derinlerde milyonlarca yumurta dökerler Dönüşü başarabilen yavrular tekrar acısu bölgelerine gelirler Yırtıcı ve obur bir canlıdır Yumuşakça, kabuklular ve balıklarla beslenir Etinin lezzeti yanında yetiştirmeye uygunluğu ile ekonomik değeri çok yüksektir
İNCİ BALIĞI
Pullarından yapay inci yapılması ismini verir Ülkemizde çeşitli türleri yaşar Boyları 15-20 cm olur Manyas ve Ulubat göllerinde bolca bulunur Planktonlar, kurtlari böcek larvaları ve su yüzeyindeki sinekleri yakalayarak beslenir Nisan - Mayıs arası üreyip yapışkan yumurtalarını nehirlerin giriş veya çıkışındaki kıyıların kumluklarına bırakır Eti lezzetli sayılır Bölgesel değerlenir Orta Anadolu'da Gökçe, Van çevresinde Darah ismiyle anılır
----------------------------------------------
----------------------------------------------
AKSAMLIK HAZIR, TAVA VAR OYSA PISIREN YOK
Trakya, Marmara ve Karadenizde ağır akışlı akarsular veya göllerde yaşar Bitkiler ve küçük hayvancıklarla beslenir Ortalama 5-6, en çok 9 cm'e büyür Üreme devresi Nisan - Haziran arasıdır Dişisi uzun hortumuyla yumurtalarını bir midyenin içine ustaca bırakır Erkek de spermlerini midyenin açılıp, kapanarak emdiği suya bırakarak yumurtaları döller 2-3 haftada olgunlaşan yavrular midyeyi terk eder Böylece küçük cüsselerine rağmen, emniyetli üremenin ilginç doğa olayı tamamlanır
AFANYUS
Ege ve Akdenizin sahillerine akan içsularda yaşar Çeşitli türleri ülkemizde yaygındır Nehirlerin yavaş akıntılı veya durgun bölümlerinde yuvalanır Boyları 5-6 cm olur Acı ve tuzlu sulara da uyum gösterir Kabuklular ve özellikle su yüzeyindeki sinek - böcek larvalarıyla beslenir Bahar aylarında üremelerini yapıp, yumurtalarını su bitkilerinin üzerine bırakır Akvaryum balığı olarak da yetiştirilir
ANKARA ÇAMURBALIĞI
Orta ve Doğu Anadolu'nun göl ve akarsuları çamurlu, kumlu ve sazlı zeminlerinde yayılış gösterir Zeminlerde emdiği çamurdan küçük hayvanlar, böcekler ve larvaları seçerek beslenir İsmi de oradan gelir 6-7 cm'e büyüyebilir Çok sığ suların yüksek ısısına dayanabilir Mayıs - Haziran arasında yapışkan yumurtalarını kıyıların kumluk ve çakıllarına bırakır Doğa dengesini korur
AYNALI SAZAN
Pullu sazan'ın çıplak çizili ve aynalı sazan olarak adlandırılan yan türlerinin üretime en elverişli olanıdır Kolay ürediği için çeşitli yörelerde ve bilhassa baraj göllerinde üretimi yapılmaktadır Yaşam öyküsü Pullu sazan gibidir Ekonomik değeri çok yüksektir Çeşitli ülkelerde yılda 200000 ton sazan üretimi yapılmaktadır
BIYIKLI BALIK
Genelde 30-50 cm uzunlukta ve 05-2 kg, en çok 3 kg ağırlıkta olur Büyüklerine seyrek rastlanır Oksijeni bol, hızlı akan nehirlerin berrak kum tabanlı bölümlerinde yaşar Ülkemizin çeşitli yörelerinde türleri bulunur Mayıs - Haziran arasında üreme yapar ve 5000-30000 yumurta döker Bu devresinde yumurtaları zehirlidir Eti fazla değerli olmamakla beraber avcılığı yönünden değerli bir balıktır
BODUR YAYIN
Güneydoğudaki akarsu ve göllerin kumlu, çamurlu zeminlerinde yaşayan, 20-30 ençok 45 cm boy ve 100-500 gr ağırlıkta olabilen bir yayın türüdür Oldukça obur bir balıktır Omurgasızlar, küçük balıklar, balık larvaları ve kurbağalar da dahil ne bulursa yer Suların ısı şartlarına göre Nisan-haziran arasıdna kumalrın içine yuva yapan dişi yumurtalarını dökerek bunların oluşmasını bekler Kılçıksız eti çok lezzetlidir ancak ekonomik değeri bölgeseldir
BÜYÜKBAŞ KAYABALIĞI
Trakya ve Karadeniz kıyılarına akan nehirlerde yaygındır Boyları 12-18, en çok 22 cm olur Acısuların taşlık veya sert kumlu zeminlerinde dolaşıp, oradan nehirlerin içlerine girer Yuva edindiği bölgeye çok bağlıdır, buraya zorla gelen balıklara saldırgan olur Küçük kabuklular, balıklar ve yumuşakçalarla beslenir Nisan - Mayıs arası dişiler yumurtalarını ince ipliklerle kumsallara yapıştırır Erkekler de gözcülük eder Eti lezzetli ve sağlığa yararlıdır Ekonomik değeri bölgeseldir
ÇAPAK BALIĞI
Marmara ve Karadeniz'in akarsu ve göllerinde, bazı türleri de Ankara ve Kırşehir yörelerinde yaşar Boyları ortalama 30-40 cm'den 70 cm ve 3 kg'dan 6 kg'a ulaşabilir Kurtlar, böcekler ve yosunlarla beslenir 10 yıl yaşayabilir Mayıs - Haziran arası yaklaşık 100000 yumurta ile üreme yapar 1 kg'ın üstündekilerin eti lezzetli, küçükleri ise yem veya av balığı olarak değerlidir
DAĞ ALABALIĞI
Çoruh, Ege ve Konya Ereğlisi çevrelerinde dağ göllerinin soğuk, berrak ve temiz sularında yaşar Zaman zaman nehirlere de girer Bilimsel olarak dünyamızın son buzul çağında dağ göllerinde kalıp, geliştiği teorisi vardır Boyu 40-60 cm'den 1 m'ye, ağırlığı da 1-3 kg'dan 14 kg'a olabilir 3-4 yaşında olgunlaşıp göllerin buzla kaplandığı Ekim - Ocak aylarında yumurtalarını çakıllara bırakır Dişileri kg ağırlığına yaklaşık 3500 yumurta bırakır Çok lezzetli etinin yanısıra, sertlik ve çevikliği ile avcılığı da değerlidir
DERE ALABALIĞI
Soğuk, temiz ve hızlı akıntılı nehirlerde çevresine bağlı olarak yaşar Bölgesine kıskançtır, başka balıkların gelmesini istemez Boyları 30-40, en çok 60 cm ve 05-2 kgağırlıkta olabilir Yumuşakçalar ve yavru balıklarla beslenir Erkekleri 2, dişileri 3 yaşında olgunlaşıp Ekim - Ocak arasında kg/ağırlığına yumurta bırakır Zaman zaman akıntılara karşı 15-2 cm sıçrayarak yüzer En değerli tatlısu balıklarından biridir Lezzetli ve yararlı etiyle ekonomik değeri çok yüksektir
DERE KAYABALIĞI
Ülkemiz akarsularında çeşitli türleri yerine göre adlar alır 5-6 yılda yavaş büyüyerek 12-20 cm boya ulaşır Fazla hareket etmeden sualtında yatarak ömür geçirir Nisan - Haziranda 120-180C sularda haftalık aralıklarla ürer, dişileri 1000-3000 yumurta verir Eti lezzetlidir Büyük balıları avlamak için yem olarak da kullanılır
DERE PİSİSİ
Akdenizde fazla rastlanır Az akıntılı suların kumsal diplerinde fazla hareket etmeden yaşar Ortalama 25-30, en çok 50 cm boyda olur Etçil bir balıktır Bulunduğu bölgenin su ısısına göre değişik olarak Şubat - Mayıs arasında ürer ve 800000 yumurta bırakır Eti çok lezzetli ve ekonomik değeri yüksek bir balıktır
DİKENCE
Boyu 7-9 cm olup vücudu kalın pullarla kaplıdır Çeşitli renklerinin güzelliği ve 300-1000 dolayında yumurtasının erkek balık tarafından bir yuva yapılarak korunması Dikenceyi ilginç bir doğa olayı yapar Ekonomik bir değeri yoktur
EGREZ BALIĞI
Kuzey Ege, Marmara, Trakya ve Göller Bölgesinde yayılış gösterir Düz ve ağır akışlı suların, kum, çamurlu zeminlerinde yaşar Boyları 25-35 cm en çok 50 cm ve 450-500 gr ağırlıkta olur 3-4 yaşında olgunluğa erişip Mayıs - Haziran arası üreme yapar Etinin güzelliği ve bolca avlanılmasıyla ekonomik değeri vardır
GAMBUSYA
Anayurdu USA'nın güney bölgelerinden sivrisinek ve sıtma mücadelesi için ülkemize getirilmiştir Durgun, sığ ve sıcak sulara çok toleranslıdır 0 dan +300C'a dayanabilir Özellikle sivrisinek larvalarıyla beslenir Ayrıca yosunlar ve kabukluları da yer Erkekleri 3-5 cm dişileri 6 cm olur Nisan - Ekim arasında erkekleri spermlerini dişinin üreme boşluğuna bırakır 30 günlük hamilelikten sonra dişi yaklaşık 60 yavru doğurur Doğa dengesi ve sağlığa yararı ile çok değerlidir
GÖKKUŞAĞI ALABALIK
Kuzey Amerika kökenlidir Yetiştirilmek üzere dünyaya yayılmış, bu arada ülkemize de getirilmiştir Temiz, oksijeni bol sularda yapay yemler veya küçük balıklarla beslenebilen, yetiştirilmeye en çok uyum gösteren, tuzlu deniz suyuna da toleransı olan bir alabalık türüdür Erkekler 2, dişileri 3 yılda olgunlaşıp kg/ağırlığına yaklaşık 1000-5000 yumurta verir Denizde yetiştirilenleri daha çabuk büyüme gösterir Etinin lezzeti ve bol üretimiyle ekonomik değeri çok yüksektir
GÖL ALABALIĞI
Kuzey Batı Anadolu, Abant ve Yedi Göller Bölgesinde yayılış gösterir Çeşitli türleri vardır Türüne göre renk, boy ve beslenme farklılıkları gösterir Genelde temiz, bol oksijenli soğuk sularda fazla gezinmeden planktonlar, dip hayvanları ve küçük balıklarla beslenerek yaşar Boyları ortalama 25-40, yabanlarında 60-70 cm olabilir Eylül - Ocak arasında üreme yapar Yumurtalarını dipteki çakıllara yapıştırır Üretimi yapılmaz Eti çok lezzetli, ekonomik değeri bölgeseldir
GÖRDEK
Kızılgöz ailesindendir Kuzey Ege, Marmara ve Trakya'da fazla hareketli olmayan akarsuların zengin bitkili kıyı bölgelerinde yaşar Kış aylarını daha derince sularda geçirir Kurtlar, böcekler, kabuklular ve böcek - sinek larvalarıyla beslenir Boyu 15-20, en çok 25 cm olur Nisan - Mayıs arası ürettiği yumurtalarını bitkilerin arasına bırakır Besin yönüyle değersizdir, fakat av yemi olarak değerlenir
GÜMÜŞ
Denizlerimizde yaygın olan Gümüş'ün Sapanca, İznik ve Köyceğiz göllerinde yaşayan bir türüdür Sıcak sularda böcek larvaları ve sualtı hayvancıklarıyla beslenerek yaşar Mayıs - Eylül arasındaki üreme devresinde yaklaşık 600 yapışkan yumurtasını kumlu, çakıllı zeminlere bırakır Su yüzeyine yakın sürü halinde dolaşırken su kuşlarına yem olur Eti yenebilir Daha çok balık üreticiliğinde yem veya balık unu endüstrisinde değerlenir
GÜMÜŞ HAVUZBALIĞI
Trakya ve Doğu Karadenizin yumuşak zeminli, bol bitkili akarsularında yayılış gösteren bir Carrasius türüdür Büyümesi daha hızlı olup 3-4 yaşında 15-20 cm'e erişir Daha büyüklerine de rastlanır Mayıs - Haziran arası 160-380000 yumurta döker Bazı hallerde bu yumurtaları Sazan ve diğer havuz balıklarının döllediği de olur Eti yenebilir Havuz veya akvaryumlarda süs balığı olarak yaşatılır
GÜMÜŞ SAZAN
Diğer sazan türleri gibi güneydoğu asya kökenli bir balıktır Ortalama 100-120 cm boy ve 20 kg ağırlığa erişirler Fido planktonlarla beslenir 3 yaşında cinsel olgunluğa erişip, 20o-22o C 'de ve üstündeki sularda kg ağırlığına oranla 140000 yumurta verir Yağsız ve lezzetli eti Çinde değerli bir yiyecektir Bu nedenle ülkemize de getirilerek araştırma enstitülerinde yaşam uygulama ve üretme şartları incelenmektedir
HAVUZ BALIĞI
Trakya - Marmara Bölgeleri, Kızılırmak, Yeşilırmak deltaları ve Çoruh havzasında yayılış gösterir Boyları 15-25, en çok 45 cm ve 2-3 kg ağırlıkta olur Su içindeki otlar, dip hayvanları ve sinek larvalarıyla beslenir Sazana benzer ve akrabadır Mayıs - Haziran arası 140-200C sularda 150-300000 yumurtasını 2-3 defada otların üzerinde bırakır Suyun kirliliği ve oksijen değerine toleranslı bir balıktır Büyüklerinin eti lezzetlidir Batı ülkelerinde üretimi de yapılmaktadır
KABABURUN
Çeşitli türleriyle ülkemizde yaygındır Göl ve nehirlerin giriş, çıkışlarının dibe yakınlarında çakıllı bölgelerde yaşar Boyları 25-40, en çok 50 cm olur Taşlara yapışık yosunlar, bitki kökleri ve dip hayvanlarıyla beslenir Mart - Mayıs arası ürer ve 100000'e yakın yumurtasını çakılların üstüne yapıştırır Farklı türleri bölgelere göre çeşitli şekillerde değerlendirilir
KADİFE BALIĞI
Kuzey bölgelerimizin bol bitkili durgun ve yavaş akıntılı sularında yaşar Genelde 30-40 cm en çok 60-70 cm olur Planktonlar, küçük balıklar ve yumuşakçalarla beslenir Gündüzlerini dipte geçirip geceleri avlanır Mayıs - Haziran arası üreme yapar Eti lezzetlidir Sazan yetiştiriciliğinde yardımcı olarak düşünülen bir balıktır Sportif yönü zevklidir
KAYABALIĞI
Karadenize akan akarsuların diplerinde fazlaca rastlanan, yaşamı diğer kayabalılarıyla benzerlik gösteren, boyları en çok 11-12 cm olabilen bir balıktır 2-3 yaşlarında olgunlaşan dişileri topluca yumurta verir Erkekler de nöbet tutarak yumurtaları bekler Yumuşakçalar ve küçük karideslerle beslenir Tatlısulara girişinde böcek larvaları da yer Doğa dengesi balığıdır Sportif veya ekonomik yönü olmayan bir türdür
KIRMIZI HAVUZBALIĞI
Biyolojik yaşamı diğer havuz balığı türleri gibidir 15-20 cm boyu ve renginin güzelliği ile eski çağlardanberi havuzların, şimdilerde de akvaryumların klasik ve kıymetli balığıdır Çin'de ve Japonya'da üretilen çeşitli türleri ve formları vardır
KIZILGÖZ
Karadeniz, Trakya, Marmara ve Kuzeybatı Anadolu'nun sahil bölgelerindeki nehirlerde yaşar 25-30, en çok 50 cm'e büyür Kızılkanatla büyük benzerliği vardır Küçük canlılar ve bitkilerle beslenir Bahar aylarında ürer ve 50-100000 yumurta bırakır Eti değerli olmadığı için daha ziyade yem olarak kullanılır Nehir ve kıyılardaki yırtıcı balıklar ve kuşlar için de iyi bir besindir
KIZILKANAT
Kuzey Anadolu'da soğuk olmayan ağır akışlı nehirler, göl ve göletlerin yumuşak tabanlı zeminlerinde yumuşakçalar ve bitkilerle beslenerek 10-11 yıl yaşar 20-40 cm boy ve 200-400 gr ağırlıkta olur 3-4 yaşında olgunlaşıp kg/ağırlığına 600000 yumurta döker Eti lezzetli fakat çok ince kılçıklı olduğu için makbul değildir Turna gibi yırtıcı balıklar için değerli yemdir
KOCAAĞIZ
Trakya, Marmara ve Kuzey bölgelerimizin hızlı akarsularında yaşar Ortalama 60-80, en çok 100 cm boy ve 2-4 kg'dan 10 kg ağırlığa erişebilirler Etçil bir balıktır, su içindeki her türlü hayvanla beslenir Erginler, yalnız dolaşır Cinsel olgunluğa 4-5 yaşlarında ulaşıp Nisan-Temmuz arasında 80-100000 yumurta verir Az lezzetli eti nedeniyle ekonomik değeri bölgeseldir Buna karşılık olta avcılığı çok zevkli bir balıktır Yaşam karakteri bu balığın aynı olan “Aps vorax” türü Fırat ve Dicle nehirlerinde yaygındır Sis balığı olarak tanılır Boyları 40 cm olur
KOLYOZ BALIĞI
Marmara, Kuzey Ege ve Karadenizin doğusundaki akarsu ve göllerin yüzeyinde yaşar, zaman zaman da nehirlerin denzile karışımı acısu bölgelerine iner Böylece acısu - tatlısular arasında göçler yapar 15-30 cm boyunda olabilir Planktonlar, sinek larvaları (sivrisinek) ve küçük canlılarla beslenir Mayıs - Haziran arasında 15-25000 yumurtasını taşlık, çakıllık, dere kenarlarına bırakır Yıllar öncesi “Chalealburnus Chalcoides İstanbulensis” türü Haliç'de Kağıthane deresinde yaşardı Eti lezzetli, bölgesel değeri olan bir balıktır
KÜÇÜK KAYABALIĞI
Karadeniz kıyılarına akan nehirlerin küçük kabuklular ve yosunlarla kaplı zeminlerinde acısu-tatlısu karışımı sahillere yakında yaşar Boyu 18-22, en çok 25 cm olur Yumuşakçalar ve özellikle kabuklularla beslenir Nisan - Mayıs arası doğan yavrulara erkek bekçilik yapar Diğer kayabalıkları gibi eti beyaz, lezzetli ve yararlıdır Ekonomik değeri bölgelere göre değişir
LEVKİT BALIĞI
Genelde 40-50, en çok 70 cm boy ve 5 kg ağırlıkta olabilir Küçük balılar, kurtlar ve böcek yumurtalarıyla beslenir Nisan - Mayıs aylarında nehirlerin içlerine ve göllere girerek üreme yapar Etinin gıda yönüyle ekonomik değeri olduğu gibi amatör olta avcıları için de kıymetlidir
MİNİ İNCİ BALIĞI
Trakya bölgesindeki akarsularda yayılış gösterir 7-10, en çok 14 cm (dişileri) boyunda olur Suyu berrak, oksijeni zengin akarsu ve göllerin dibi çakıllı bölgelerinde, su yüzeyindeki böcekler, sinekler, dip hayvancıkları ve balık yumurtaları yiyerek yaşar Küçük, hareketli ve kurnaz bir balıktır Mayıs - Haziran arası yaklaşık 1000 yumurtasını taşlara yapıştırır Üreme devresinde başının üstünde inci benzeri pullar oluşur Alabalık yumurtalarını aşırı tüketmesi ile zararlı bir canlı sayılır
NOKTALI İNCİBALIĞI
Karadeniz, Trakya ve Marmaradaki akarsularda yaygındır Boyları 9-13, en çok 16 cm olur Temiz ve hızlı akan suların dibe yakınlarında, zaman zaman akıntılara karşı yüzerek yaşar Küçük planktonlar ve dip hayvanlarını yiyip, su yüzeyindeki sinekleri avlayarak beslenir Mayıs - Haziran arası üreyerek yumurtalarını kumlu, çakıllı sahillere bırakır Avcılıkta yem olarak kullanılması yanısıra, doğadaki değeri daha önemlidir
OT SAZANI
Ot balığı olarak da tanımlanır 2000 yıldan beri Çinde sazan üretim,i ile beraber yetiştirilir Anayurdu Çinden dünyaya yayılan, bu arada ülkemize de getirilen bir kültür balığıdır Ortalama 40-80 cm boy ve 2-5 kg ağırlıkta olur En çok 12-30 kg ağırlığa ulaşabilir Otobur bir balıktır Günde ağırlığının 120 % si kadar ot yer Bu nedenle havuzlarda ot mücadelesi için mükemmel bir canlıdır 5-6 yaşlarında olgunluğa erişir ve kg/ağırlığına 120000 yumurta verir 6-10 cmboya eriştikkten sonra sadece bitkilerle beslenir Ülkemizde henüz tüketim değeri yoktur
PULLU SAZAN
13-14 yüzyıldan beri kültür üretimi yapılan, kolay yetişen, eti lezzetli ekonomik değeriçok üksek bir balıktır 3-4 yaşlarında olgunlaşıp 200-300000 yumurta verir Ortalama 30-40 cm Boy ve 500-1000 gr Ağırlıkta olur Doğal yetişenlerin 100 cm ve 25 kg ağırlıkta olanalrına rastlanır Sportif avcılığı değerlidir Su böcekleri, kurtlar ve diğer hayvanlarla beslenir
SARDALYA
İlk kez Rusya'nın Abrau gölünde bulunmuş, 1943'de de ülkemizde Ulubat (Apolyont) gölünde rastlanmıştır İznik gölünde de yaşamaktadır Boyları 7-8, en çok 12 cm olan, sürü halinde dolaşan bir Ringa/Tirsi türüdür Planktonlar, küçük su hayvanları ve omurgasızlarla beslenir 2-3 yaşlarında olgunlaşıp 10-140C sularda Haziran - Ekim aylarında yumurtalarını açık suya bırakarak ürer Eti bölgesel olarak tüketilir Daha ziyade Alabalık yetiştiriciliğinde yem olarak değerlendirilir
SOMON
Anayurdu Kuzey Amerika'dan dünyaya yayılmış, üretilmek üzere ülkemize getirilmiştir Boyu ortalama 60 - 100 cm, ağırlığı da 3 - 15 kg olabilir 150 cm'e ulaşanları olur Hızlı akarsuların, oksijeni bol temiz sularında yaşar Doğal yetişenleri 2 - 3 m yükseğe atlaya sıçraya yüzerek, 2-3000 km'lik nehir kaynaklarına ulaşıp burada Ekim - Kasım arası üreme yapar Doğan yavrular tekrar acısulara iniş yapar Yetişkinleri denize de uyum gösterir Etoburdur Böcekler, sinekler, kabuklular ve irili ufaklı balıklarla beslenir Tatlısu balıklarının eti en lezzetli olanıdır Ayrıca yumurtasından kırmızı havyar elde edilir Ekonomik değeri çok yüksektir
SİYAH SAZAN
Çamur Sazanı da denir En çok 80 cm boya ulaşır Sakin akan nehirlerin çamur veya kumlu zaminlerinde, derinlerde kabuklular ve yumuşakçalarla beslenerek yaşar Eti lezzetlidir Çin'de üretimi yapılmasına karşı ülkemizde yaşamı ve değerlendirilmesi henüz araştırılmaktadır
TAHTA BALIĞI
Marmara ve Trakya bölgesinde ağır akışlı nehirlerin sıcak, sığ ve bitkisi bol bölümlerinde yaşar Göllerde de yaşam gösterir Planktonlar, küçük canlılar ve bitkilerle beslenir Mayıs - Temmuz arası üreme yapar Çok yavaş büyür 3-5 yaşlarında 10-12, en çok 25-35 cm olabilir Eti çok kılçıklı ve lezzetsizdir Genelde Ekon balıkların yetiştiriciliğinde yem olarak kullanılır
TAŞALTI BALIĞI
Kuvvetli akan dere ve ırmakların berrak sularında taşlar arasında yaşar Boyları ortalama 12-13 cm, en çok 20 cm olur Su içindeki yavru balıkları, bitkiler ve özellikle alabalık yumurtalarıyla beslenir Tatlısu Levreği ve Turna Balığı için de kendisi yem olur Üreme devresi Şubat - Mayıs arasıdır Eti gevrek ve lezzetlidir
TAŞISIRAN BALIĞI
Yavaş akıntılı nehirler veya göllerin suyu berrrak, kumlu zeminlerinde yaşar Çeşitli türleri vardır 5-12 cm boyda olabilen taşısıran gününü kumlu diplerde geçirip geceleri avlanır Küçük organizmalar ve hayvanlarla beslenir, bu arada avlarıyla birlikte kumlarıda ağzına alarak çiğner Nisan-Haziran arası ürer, yapışkan yumurtalarını taşlara, köklere, bitki saplarına bırakır Taşısıran balıkları doğa dengesi yönü ile değerlidir
TATLISU KEFALİ
Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaygın olan, hızlı akan dere veya nehirlerde, 7-10 yaşlarında 30-40 cm boy ve 600-1000 gr ağırlığa erişen bir Kefal türüdür Yavru safhasında klüçük kurtlar, karides ve böcek yavrularıyla beslenirken büyüyünce ot da yer Yaşlandıkça yırtıcı olup kurbağa ve sıçrayarak su dışındaki kelebekleri de yiyebilir Nisan - Haziran arası 45-50000 yumurta dökerek ürer Etinin lezzetsiz ve değersiz oluşuna karşı avcılığı çok makbuldür
TURNA BALIĞI
Karadenize akan nehirlerin berrak ve bol bitkili sularında ve çeşitli göllerimizde yaşar Tatlısu balıklarının en hareketlisi ve en yırtıcısıdır Tüm balıklara, hatta yaban ördeklerine saldırır Kendi yavrularını da yediği olur Yaşam şartları elverirse 20-25 yıl yaşar Erkekleri en çok 100, dişileri ise 150 cm'e kadar büyür 2-3 yaşından itibaren ilkbahar aylarında yaklaşık 200000 yumurta vererek üremeye başlar Genç ve küçüklerinin (1-3 kg) eti lezzetlidir Spor avcılığının en ünlü balıklarındandır
YAYIN
Akarsu ve göllerde yaşayan balıkalrın en büyüğü ve aynı zamanda en uzun yaşayanıdır Ortalama 1-2m den 3m'ye kadar boy ve 150 kg ağırlığa erişebilir 35-40 yıldan 100 yıla kadar yaşayabilir Yavaş akan nehirler, göllerde dipte hareketsiz yatarak yaşar Etobur bir balıktır Su altındaki bütün hayvaları yiyebilir Mayıs-Haziran arasında gece sessizliğinde yumurta döker Dişileri ağırlığına oranla kg başına 7000-25000 yumurta dökerler Tatlı su balıkları içinde eti en lezzetli balıklardan biridir Ekonomik değeri çok yüksektir
YILAN BALIĞI
Erkekleri 35-50 cm, dişileri 45-100 cm olabilen hem tatlı, hem de tuzlu sularda yayılış gösteren bir balıktır Doğumu ve 3 yıllık gelişmesinden sonra tatlı sulara girer 8-20 yıl buralarda kaldıktan sonra tekrar üremek için Atlas Okyanusunda Sargossa denizine yönlenirler Burada 70-100C sularda yaklaşık 1000-3000 m derinlerde milyonlarca yumurta dökerler Dönüşü başarabilen yavrular tekrar acısu bölgelerine gelirler Yırtıcı ve obur bir canlıdır Yumuşakça, kabuklular ve balıklarla beslenir Etinin lezzeti yanında yetiştirmeye uygunluğu ile ekonomik değeri çok yüksektir
İNCİ BALIĞI
Pullarından yapay inci yapılması ismini verir Ülkemizde çeşitli türleri yaşar Boyları 15-20 cm olur Manyas ve Ulubat göllerinde bolca bulunur Planktonlar, kurtlari böcek larvaları ve su yüzeyindeki sinekleri yakalayarak beslenir Nisan - Mayıs arası üreyip yapışkan yumurtalarını nehirlerin giriş veya çıkışındaki kıyıların kumluklarına bırakır Eti lezzetli sayılır Bölgesel değerlenir Orta Anadolu'da Gökçe, Van çevresinde Darah ismiyle anılır
----------------------------------------------
----------------------------------------------
AKSAMLIK HAZIR, TAVA VAR OYSA PISIREN YOK