Katmer ( Rumeli Usulü )
Malzemeler :
* Un
* Bir küçük kase yoğurt suyu ( veya ayran )
* Ilık su
* Toz kuru maya
* Tuz
* Margarin
* Bir çay kaşığı sıvıyağ
* Arzuya göre ekşimikli maydanozlu iç harç veya tahin
Yapılışı :
* Toz kuru maya bir çay bardağında şekerli su ilavesiyle çözdürülüp kabartılır.
* Derince bir kapta unun ortası açılarak, yoğurt suyu, ılık su, tuz ve mayalı su katılır.
* Yoğurt suyu yerine ayran tercih edilecekse, içerisine katılacak ılık su ayrana göre ayarlanır.
* Özleştirilen malzemelerden ekmek hamurundan biraz daha katı bir hamur elde edilir.
* Hamur üzeri nemli bezle örtülüp kabarmaya bırakılır.
* Dinlendirilen hamurdan yumruk büyüklüğünde bezeler kopartılır.
* Her beze oklava ile tabak büyüklüğünde açılır.
* Açıl a n hamurların üzeri margarin ile hafifçe yağl a nır.
* Eğer katmerinizi iç malzemeli yapacaksanız, ekşimikli maydanozlu harç veya tahin hamurun üzerine güzelce yayılır.
* Bu hamur çok sıkı olmayacan bir rulo şeklinde sarılır.
* Rulo haline gelen hamur, gül böreği gibi yuvarlak dolanır.
* Gül böreği gibi dolanan hamurlar, oklava ile yeniden tabak büyüklüğünde açılır.
* Açıl an hamurlar yağsız tavada arkalı önlü nar gibi pişirilir.
* Pişen hamurların üzerine hafifçe margarin gezdirir.
* Bir kasede tuzlu su yapılıp içerisine bir çay kaşığı sıvıyağ katılır.
* Bu yağlı su, pişen katmerlerin üzerine fırçayla sürülür.