Kuru Fasülye Nasıl Pişirilir?
Normal bir tasın yarısına kadar kurufasülye, diğer yarısını da suyla doldurun ve 24 saat bekletin. Fasülyelerin bir miktar şiştiğini ve bir kısmının kabukları çıkmış olduğunu fark edeceksiniz. Tekrar bol suyla avucunuzun içinde ovalayacak yıkayın. Tercihen bir miktar zeytinyağını tencereye boşaltın. Yağın kızmasıyla kurufasülyeyi içine dökün ve bir miktar kavurun. Buna bağlı, eş zamanlı, bir büyük baş kuru soğanı çok küçük olmaması kaydıyla doğrayın. Soğanı suyun içinde doğrayın ki acısı çıksın ve buna bağlı gözlerinizi korumuş olursunuz. Doğradığınız soğanı kurufasülyenin üzerine ilave edin. Ayrıca tercihen yarım yemek kaşığı birber salçası (Antepusulü), bir adet et bulyon (Maggi), çok az pul biber ve isteğe bağlı bir miktar daha tuz (bulyon zaten tuzlu) ilave edip, toplamda 10- 15dk Kurufasülyenin kavrulmuş olmasını sağlayın. Bu işlemden sonra bir miktar sıcak su dökülür ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Arada fasülyeler pişmiş mi diye de bakın, yoksa kurufasülyenin pilav versionuyla karşılaşabilirsiniz. Afiyet olsun!
Not: Kambersiz düğün olmaz, bizim kuruda pilavsız, turşusuz olmaz.