Ölçüler
Bir bardak su -------------200 gr.Bir bardak süt ------------225 gr.
Bir bardak un------------ -150 gr.
Bir bardak toz şeker -----240 gr.
Bir bardak pudra şekeri -180 gr.
Bir bardak kakao --------100 gr.
Bir bardak irmik ---------170 gr.
Bir çorba kaşığı
margarin veya tereyağı ---40 gr.
İki çorba kaşığı kakao ---30 gr.
İki çorba kaşığı şeker ----50 gr.
Ölçülerin Kaşık Karşılığı
25 gr. Rende kaşar peynir ---------dört çorba kaşığı25 gr. Hindistan cevizi rendesi --dört çorba kaşığı
25 gr. Toz şeker --------------------iki çorba kaşığı
25 gr. Un ---------------------------iki çorba kaşığı
25 gr. Nebati yağ ------------------iki çorba kaşığı
20 gr. Pirinç ------------------------bir çorba kaşığı
30 gr. Pirinç unu ------------------bir çorba kaşığı
30 gr. Domates salçası -----------bir çorba kaşığı
120 gr. Süt -------------------------bir çay bardağı
Besinler Buzdolabında Ne Kadar Kalabilir
Süt (kutu) --------------10 - 15 günSüt (kaynamış) ----------2 - 3 gün
Çiğ et (kıyma hariç) ----2 - 5 gün
Çiğ balık ----------------1 - 3 gün
Pişmiş et ----------------3 - 6 gün
Tavuk -------------------2 - 5 gün
Salata (kuru) -----------2 - 4 gün
Peynir (suda) -------------10 gün
Peynir (salamura) ---3 - 4 hafta
Yumurta -------------3 - 4 hafta
Kaymak ----------------1 - 2 gün
ÖLÇÜLER
------------SU BARD --Y. KAŞIĞI --K. FİNCANIArpa şehriyesi ---250 gr. --------15 gr.
Bulgur ------------200 gr. --------12 gr. -----------60 gr.
Fındık, Badem --100 gr. ----------6 gr. -----------25 gr.
Galeta Unu ------110 gr.
İrmik --------------170 gr. --------10 gr. -----------55 gr.
Kaş. peyniri
(rende) --------------65 gr. ----------4 gr. -----------25 gr.
Karabiber --------------------------------------------7.5 gr.
Kakao ------------125 gr.-------- 8-9 gr.---------- 25 gr.
Kuru fasulye ----200 gr.--------- 60 gr.
Margarin --------180 gr. ---------15 gr. -----------50 gr.
Makarna,şehriye 250 gr. --------15 gr.
Mısır unu --------150 gr.
Mercimek --------200 gr.--------- 12 gr. -----------60 gr.
Nohut ------------200 gr. ---------12 gr.
Nişasta ----------125 gr. ---------8-9 gr.
Pirinç ------------200 gr. ----------12 gr. -----------70 gr.
Pudra şekeri ----125 gr. ---------8-9 gr. -----------25 gr.
Salça -------------125 gr. ----------30 gr.
Sıvı yağ ---------250 ml. ---------15 ml. -----------75 ml.
Su, süt ----------250 ml. ---------15 ml. -----------75.ml
Toz şeker -------200 gr. ----------15 gr.----------- 70 gr.
Tuz ---------------------------------------------------20 gr.
Un --------------125 gr. ----------8-9 gr. ----------50 gr.
Yoğurt ---------210 gr. ------------70 gr.
ISILAR
Fırın Isısı150º C ---------------Ilık
170º-190º C --------Orta
220º C --------------Sıcak
230º-240º C -------Kızgın
CİNSİ SICAKLIK PİŞME SÜRESİ
Kalın Börekler ----------175º-210º C --------35-45 dk.
İnce börekler ------------150º-180º C --------25-35 dk.
Yağlı kek, bisküvi,
kurabiyeler --------------200º-220º C --------30-35 dk.
Balıklar -----------------200º-220º C --------30-35 dk.
Kuzu eti ----------------200º-260º C-------- 30-35 dk.
Dana eti ----------------200º-280º C --------40-60 dk.
Tavuk çeşitleri ---------175º-200º C --------40-50 dk.
Güveçler ----------------175º-230º C --------40-60 dk.