Sevgi Bahçesi

Sevgi Bahçesine Hoşgeldiniz Sayın Misafirimiz,Siteye giriş yaptığınız için teşekkürler.Eğer Üye olursanız ,Forum dan daha fazla yararlanabilirsiniz.Ayrıca forumun gelişmesine katkıda bulunmuş olursunuz.

Join the forum, it's quick and easy

Sevgi Bahçesi

Sevgi Bahçesine Hoşgeldiniz Sayın Misafirimiz,Siteye giriş yaptığınız için teşekkürler.Eğer Üye olursanız ,Forum dan daha fazla yararlanabilirsiniz.Ayrıca forumun gelişmesine katkıda bulunmuş olursunuz.

Sevgi Bahçesi

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Yüreğine Sevgi Yağmurlarından Bir Damla Düşenlerin Forumu


    Ekşili Balkan Koftesi,Selanik Mutfağı

    Admin(Uçkun)
    Admin(Uçkun)
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 1556
    Kayıt tarihi : 10/08/09
    Lakap : Yönetici

    Ekşili Balkan Koftesi,Selanik Mutfağı Empty Ekşili Balkan Koftesi,Selanik Mutfağı

    Mesaj  Admin(Uçkun) Çarş. 21 Tem. - 2:31:20

    Ekşili Balkan Koftesi,Selanik Mutfağı 34587_415138641107_69329521107_4405661_8370688_s

    SELANİK ve RUMELİ KÜLTÜRÜ & MUTFAĞI
    Ekleyen: SELANİK
    EKŞİLİ BALKAN KÖFTESİ (yemek tarifi)

    Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
    2 baş soğan,
    2 dolmalık biber,
    2 iri domates,
    3 patates,
    2 körpe havuç,
    1 sap kereviz,
    1 demet maydanoz,
    1+1/2 fincan kırık pirinç,
    1 limonun suyu,
    1/2 kilo orta yağlı kıyma,
    1 çay kaşığı kırmızı biber,
    1 çay kaşığı karabiber,
    4 bardak et suyu,
    2 çorba kaşığı sadeyağ.

    Yapımı: Bir tencereye iri iri doğranmış soğanlarla sadeyağ konur ve tencere kuvvetli bir ateşe oturtulur. Soğanlar tahta bir kaşıkla karıştırılarak renk değiştirinceye kadar kavrulur. Soğanların rengi değişmeye başlayınca daha önceden kabukları soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra doğranmış olan domateslerle iri parçalara bölünmüş tohumsuz dolmalık biberler tencereye atılır. Soğan bir süre de domates ve biberle birlikte kavrulduktan sonra dışı kazınmış ve iri parçalara doğranmış havuçla kabuğu soyulduktan sonra doğranmış olan patates ve et suyu katılır. Bu karışıma bir fincan pirinçle ince ince kıyılmış yarım demet maydanoz ve bir sap kereviz de katıldıktan sonra tencerenin kapağı örtülür ve içindekiler kaynamaya bırakılır.
    Beri yanda yarım kilo orta yağlı kıymaya yarım fincan kırık pirinç, yarım demet kıyılmış maydanoz, yeteri kadar tuz ve birer çay kaşığı kırmızı biberle karabiber konur. Karışım iyice yoğrularak karıştırıldıktan sonra ceviz iriliğinde parçalara bölünür. Her parça ıslak avuçta yuvarlanarak yuvarlak birer köfte durumuna getirilir.
    Köfteler hazır olunca kaynamakta olan sebzeli et suyunun içine atılır. Çiğ iken suyun dibine çöken köfteler pişince suyun yüzüne çıkarlar. Köftelerin tümü suyun yüzüne çıkınca kıymaların arasında görünen pirinç kontrol edilir. Köftenin pirinci pişmişse yemek hazır demektir.
    Tencere ateşten indirilmeden önce sıkılmış bir limonun suyu tencereye dökülür ve tahta bir kaşıkla karıştırıldıktan sonra tenceredekiler bir taşım daha kaynatıldıktan sonra servis kâsesine boşaltılır ve böylece servis yapılır.

    Bu ekşili köfteyi terbiyeli olarak yemek isteyenler bir yumurtayla yarım limonun suyunu iyice çırparak köpürtürler. Sonra çırpmaya ara vermeksizin limonlu yumurtaya azar azar yemeğin sıcak suyundan katarlar. Terbiyeye yarım bardak kadar kaynar yemek suyu katılır, limon suyu da katıldıktan sonra bir taşım kaynamış olan ekşili köfte tahta kaşıkla çabuk çabuk karıştırılırken içine hazırlanmış olan terbiye boşaltılır. Kaynamakta olan yemek bir-iki defa karıştırıldıktan sonra servis kâsesine boşaltılır ve servis yapılır.

      Forum Saati C.tesi 27 Nis. - 17:48:58