Sivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır.
Harman sonunda (sonbahar) kışlık yiyecek hazırlıkları başlar. Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze
kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır.
Yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır. Keş, peskütan, çökelek ve süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir.
Genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlıpancarlı çorba, madımak, evelik, düğücek aşı gibi yemekler yapılır.
Kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir. Kentte sebze yemekleri de yapılmaktadır. Sivas kebabıyla da ünlüdür.
Tandırda kül çöreği, fotla, patates ya da peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın olarak yapılan ekmek çeşitlerindendir.
Erişteli Mercimek Çorbası
1 su bardağı ev eriştesi
1su bardağı yeşil mercimek
2 orta boy soğan
50 gram kıyma
1 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı sıvı yağ veya tereyağ
6 su bardağı su
tuz karabiber
kuru nane
Yapılışı
Mercimeklri1 tencereye alıp su ekleyerek yumuşayıncaya kadar haşlayın.ayrı bir tencerede ,ince doğranmış soğanları yağda pembeleşinceye kadar kavurun.kıymayı ekleyerek soteleyin.salçayı ekleyin.ve bir kere karıştırın.mercimekleri ekleyin,ve 1 kere karıştırın.4 bardak su ekleyin.ve kaynamaya başlayınca erişteleri ekleyin.tuz ve karabiberi ekleyerek erişteler yumuşayıncaya kadar ara sıra karıştırarak pişirin
Üzerine nane ekleyerek servis yapın
Madimak.
Madımak
pastırma
2 yemek kaşığıbulgur
1 yemek kaşığı katı yağ
1/2 yemek kaşığından az salça
Tuz,karabiber,kırmızı biber
Su
Tarifin Hazırlanışı
Madımakları robotta ince kıydıktan sonra tencereye su koyup haşlıyoruz, içine bulguru koyup pişiriyoruz ve süzüyoruz.
Tencereye 1 kaşık yağ koyup sucukları ince doğrayıp biraz pişiriyoruz.Salça ilave edip bulgurlu madımağın içine koyuyoruz 1/2 su bardağı su koyup baharatlarını ilave edin ve sıcak servis yapın.
Afiyet olsun...
Sulu Köfte
MALZEMELER:
Yarım kilo kıyma
Yarım su bardağı ince bulgur
2 yumurtanın akı
2 yemek kaşığı un
Tuz,karabiber,nane
5 su bardağı su
ÜZERİNE:
1 adet rendelenmiş kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası(domates salçasıda olabilir)
Toz kırmızı biber
YAPILIŞI:
Kıyma,ince bulgur,un,yumurta akı,tuz karabiber,nane derin bir kaba konur.Uzunca bir süre yoğrulur.Küçük parçalar kopartılıp sıkılır.Köfteleri şekillendirirken ellerin her zaman ıslatılmış olması lazım.Tencerede su kaynatılır.Biraz tuz atılır.Köfteler kaynayan suyun içine atılır.Biraz köfteler piştikten sonra doğranmış patatesler ilave edilir.Bir tavada tereyağ eritilir.İçinde rendelenmiş soğan pembeleşene kadar kızartılır.İçerisine salça eklenir.Tava ateşten indirilirken biraz toz kırmızı biber eklenir.Tavadakiler köftelerin üzerine aktarılır.Bir taşım daha kaynayınca ocaktan alınır.Afiyet olsun.
Pazı Mıhlama
Malzemeler: 1 kg pazı, 4 soğan, 4 yumurta, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, tuz,karabiber,nane
Pazılar çok az suda haşlanır... sıkılarak suyu iyice alınır... soğanlar küçük küçük doğranır... yağ ile penbeleşene kadar kavrulur ve pazılar ilave edilerek tuz ve karabiberi de eklenir... biraz karıştırılarak üzerine yumurtalar tek tek kırılır. kapağı kapatılır, yumurtalar pişince servis yapılır.
Afiyet olsun
Hurma Tatlisi
MALZEME:
Margarin Yarım paket Tereyağı 1 çorba kaşığı
Karbonat 1 çay kaşığı Su 1 fincan
Un 3 su bardağı Yarım limonun suyu
Şeker 3 su bardağı Limon suyu 1/4
Su 3,5 su bardağı
YAPILIŞI:
Orta boy bir tencerede 125 gr. margarin ve 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. İçine unu ilave edin. Karbonat, limon suyu ve 1 fincan suyu da ekleyin. Daha sonra tüm malzemeleri elinizle veya tahta bir kaşıkla yoğurarak birbirine karıştırın. Malzemeler iyice yumuşayıp, kulak memesi yumuşaklığnda bir hamur haline gelince, içinden kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yuvarlayın. Yassı köfte biçimi verin. Yağlanmış bir fırın tepsisine hazırladığınız tatlıları yan yana dizin. Orta dereceli fırındas 45 dakika veya tatlılar altın sarısı renk alana dek pişirin. Bu arada şerbet için gereken su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra limonu sıkıp, tencereyi ocaktan alın. Şerbeti tatlının üzerine dökün. Bir süre bekletin. Tatlı şerbeti iyice emdikten sonra servis yapın
Harman sonunda (sonbahar) kışlık yiyecek hazırlıkları başlar. Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze
kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır.
Yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır. Keş, peskütan, çökelek ve süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir.
Genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlıpancarlı çorba, madımak, evelik, düğücek aşı gibi yemekler yapılır.
Kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir. Kentte sebze yemekleri de yapılmaktadır. Sivas kebabıyla da ünlüdür.
Tandırda kül çöreği, fotla, patates ya da peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın olarak yapılan ekmek çeşitlerindendir.
Erişteli Mercimek Çorbası
1 su bardağı ev eriştesi
1su bardağı yeşil mercimek
2 orta boy soğan
50 gram kıyma
1 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı sıvı yağ veya tereyağ
6 su bardağı su
tuz karabiber
kuru nane
Yapılışı
Mercimeklri1 tencereye alıp su ekleyerek yumuşayıncaya kadar haşlayın.ayrı bir tencerede ,ince doğranmış soğanları yağda pembeleşinceye kadar kavurun.kıymayı ekleyerek soteleyin.salçayı ekleyin.ve bir kere karıştırın.mercimekleri ekleyin,ve 1 kere karıştırın.4 bardak su ekleyin.ve kaynamaya başlayınca erişteleri ekleyin.tuz ve karabiberi ekleyerek erişteler yumuşayıncaya kadar ara sıra karıştırarak pişirin
Üzerine nane ekleyerek servis yapın
Madimak.
Madımak
pastırma
2 yemek kaşığıbulgur
1 yemek kaşığı katı yağ
1/2 yemek kaşığından az salça
Tuz,karabiber,kırmızı biber
Su
Tarifin Hazırlanışı
Madımakları robotta ince kıydıktan sonra tencereye su koyup haşlıyoruz, içine bulguru koyup pişiriyoruz ve süzüyoruz.
Tencereye 1 kaşık yağ koyup sucukları ince doğrayıp biraz pişiriyoruz.Salça ilave edip bulgurlu madımağın içine koyuyoruz 1/2 su bardağı su koyup baharatlarını ilave edin ve sıcak servis yapın.
Afiyet olsun...
Sulu Köfte
MALZEMELER:
Yarım kilo kıyma
Yarım su bardağı ince bulgur
2 yumurtanın akı
2 yemek kaşığı un
Tuz,karabiber,nane
5 su bardağı su
ÜZERİNE:
1 adet rendelenmiş kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası(domates salçasıda olabilir)
Toz kırmızı biber
YAPILIŞI:
Kıyma,ince bulgur,un,yumurta akı,tuz karabiber,nane derin bir kaba konur.Uzunca bir süre yoğrulur.Küçük parçalar kopartılıp sıkılır.Köfteleri şekillendirirken ellerin her zaman ıslatılmış olması lazım.Tencerede su kaynatılır.Biraz tuz atılır.Köfteler kaynayan suyun içine atılır.Biraz köfteler piştikten sonra doğranmış patatesler ilave edilir.Bir tavada tereyağ eritilir.İçinde rendelenmiş soğan pembeleşene kadar kızartılır.İçerisine salça eklenir.Tava ateşten indirilirken biraz toz kırmızı biber eklenir.Tavadakiler köftelerin üzerine aktarılır.Bir taşım daha kaynayınca ocaktan alınır.Afiyet olsun.
Pazı Mıhlama
Malzemeler: 1 kg pazı, 4 soğan, 4 yumurta, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, tuz,karabiber,nane
Pazılar çok az suda haşlanır... sıkılarak suyu iyice alınır... soğanlar küçük küçük doğranır... yağ ile penbeleşene kadar kavrulur ve pazılar ilave edilerek tuz ve karabiberi de eklenir... biraz karıştırılarak üzerine yumurtalar tek tek kırılır. kapağı kapatılır, yumurtalar pişince servis yapılır.
Afiyet olsun
Hurma Tatlisi
MALZEME:
Margarin Yarım paket Tereyağı 1 çorba kaşığı
Karbonat 1 çay kaşığı Su 1 fincan
Un 3 su bardağı Yarım limonun suyu
Şeker 3 su bardağı Limon suyu 1/4
Su 3,5 su bardağı
YAPILIŞI:
Orta boy bir tencerede 125 gr. margarin ve 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. İçine unu ilave edin. Karbonat, limon suyu ve 1 fincan suyu da ekleyin. Daha sonra tüm malzemeleri elinizle veya tahta bir kaşıkla yoğurarak birbirine karıştırın. Malzemeler iyice yumuşayıp, kulak memesi yumuşaklığnda bir hamur haline gelince, içinden kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yuvarlayın. Yassı köfte biçimi verin. Yağlanmış bir fırın tepsisine hazırladığınız tatlıları yan yana dizin. Orta dereceli fırındas 45 dakika veya tatlılar altın sarısı renk alana dek pişirin. Bu arada şerbet için gereken su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra limonu sıkıp, tencereyi ocaktan alın. Şerbeti tatlının üzerine dökün. Bir süre bekletin. Tatlı şerbeti iyice emdikten sonra servis yapın