Sevgi Bahçesi

Sevgi Bahçesine Hoşgeldiniz Sayın Misafirimiz,Siteye giriş yaptığınız için teşekkürler.Eğer Üye olursanız ,Forum dan daha fazla yararlanabilirsiniz.Ayrıca forumun gelişmesine katkıda bulunmuş olursunuz.

Join the forum, it's quick and easy

Sevgi Bahçesi

Sevgi Bahçesine Hoşgeldiniz Sayın Misafirimiz,Siteye giriş yaptığınız için teşekkürler.Eğer Üye olursanız ,Forum dan daha fazla yararlanabilirsiniz.Ayrıca forumun gelişmesine katkıda bulunmuş olursunuz.

Sevgi Bahçesi

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Yüreğine Sevgi Yağmurlarından Bir Damla Düşenlerin Forumu


    Sivas mutfağı, yöresel yemek,

    FerahBurcu
    FerahBurcu
    Süpermoderatör
    Süpermoderatör


    Mesaj Sayısı : 354
    Kayıt tarihi : 11/08/09

    Sivas mutfağı, yöresel yemek, Empty Sivas mutfağı, yöresel yemek,

    Mesaj  FerahBurcu Salı 15 Mart - 12:58:31

    Sivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır.

    Harman sonunda (sonbahar) kışlık yiyecek hazırlıkları başlar. Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze
    kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır.
    Yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır. Keş, peskütan, çökelek ve süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir.
    Genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlıpancarlı çorba, madımak, evelik, düğücek aşı gibi yemekler yapılır.
    Kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir. Kentte sebze yemekleri de yapılmaktadır. Sivas kebabıyla da ünlüdür.
    Tandırda kül çöreği, fotla, patates ya da peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın olarak yapılan ekmek çeşitlerindendir.




    Erişteli Mercimek Çorbası

    1 su bardağı ev eriştesi
    1su bardağı yeşil mercimek
    2 orta boy soğan
    50 gram kıyma
    1 çorba kaşığı domates salçası
    3 çorba kaşığı sıvı yağ veya tereyağ
    6 su bardağı su
    tuz karabiber
    kuru nane


    Yapılışı
    Mercimeklri1 tencereye alıp su ekleyerek yumuşayıncaya kadar haşlayın.ayrı bir tencerede ,ince doğranmış soğanları yağda pembeleşinceye kadar kavurun.kıymayı ekleyerek soteleyin.salçayı ekleyin.ve bir kere karıştırın.mercimekleri ekleyin,ve 1 kere karıştırın.4 bardak su ekleyin.ve kaynamaya başlayınca erişteleri ekleyin.tuz ve karabiberi ekleyerek erişteler yumuşayıncaya kadar ara sıra karıştırarak pişirin


    Üzerine nane ekleyerek servis yapın


    Madimak.

    Sivas mutfağı, yöresel yemek, Madimak


    Madımak

    pastırma

    2 yemek kaşığıbulgur

    1 yemek kaşığı katı yağ

    1/2 yemek kaşığından az salça

    Tuz,karabiber,kırmızı biber

    Su

    Tarifin Hazırlanışı
    Madımakları robotta ince kıydıktan sonra tencereye su koyup haşlıyoruz, içine bulguru koyup pişiriyoruz ve süzüyoruz.


    Tencereye 1 kaşık yağ koyup sucukları ince doğrayıp biraz pişiriyoruz.Salça ilave edip bulgurlu madımağın içine koyuyoruz 1/2 su bardağı su koyup baharatlarını ilave edin ve sıcak servis yapın.

    Afiyet olsun...



    Sulu Köfte


    Sivas mutfağı, yöresel yemek, W600

    MALZEMELER:

    Yarım kilo kıyma

    Yarım su bardağı ince bulgur

    2 yumurtanın akı

    2 yemek kaşığı un

    Tuz,karabiber,nane

    5 su bardağı su
    ÜZERİNE:


    1 adet rendelenmiş kuru soğan

    2 yemek kaşığı tereyağı

    1 tatlı kaşığı biber salçası(domates salçasıda olabilir)

    Toz kırmızı biber




    YAPILIŞI:

    Kıyma,ince bulgur,un,yumurta akı,tuz karabiber,nane derin bir kaba konur.Uzunca bir süre yoğrulur.Küçük parçalar kopartılıp sıkılır.Köfteleri şekillendirirken ellerin her zaman ıslatılmış olması lazım.Tencerede su kaynatılır.Biraz tuz atılır.Köfteler kaynayan suyun içine atılır.Biraz köfteler piştikten sonra doğranmış patatesler ilave edilir.Bir tavada tereyağ eritilir.İçinde rendelenmiş soğan pembeleşene kadar kızartılır.İçerisine salça eklenir.Tava ateşten indirilirken biraz toz kırmızı biber eklenir.Tavadakiler köftelerin üzerine aktarılır.Bir taşım daha kaynayınca ocaktan alınır.Afiyet olsun.

    Pazı Mıhlama


    Sivas mutfağı, yöresel yemek, Turukavurmasvg0


    Malzemeler: 1 kg pazı, 4 soğan, 4 yumurta, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, tuz,karabiber,nane

    Pazılar çok az suda haşlanır... sıkılarak suyu iyice alınır... soğanlar küçük küçük doğranır... yağ ile penbeleşene kadar kavrulur ve pazılar ilave edilerek tuz ve karabiberi de eklenir... biraz karıştırılarak üzerine yumurtalar tek tek kırılır. kapağı kapatılır, yumurtalar pişince servis yapılır.
    Afiyet olsun




    Hurma Tatlisi


    Sivas mutfağı, yöresel yemek, 4f25d726aa



    MALZEME:
    Margarin Yarım paket Tereyağı 1 çorba kaşığı
    Karbonat 1 çay kaşığı Su 1 fincan
    Un 3 su bardağı Yarım limonun suyu
    Şeker 3 su bardağı Limon suyu 1/4
    Su 3,5 su bardağı
    YAPILIŞI:


    Orta boy bir tencerede 125 gr. margarin ve 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. İçine unu ilave edin. Karbonat, limon suyu ve 1 fincan suyu da ekleyin. Daha sonra tüm malzemeleri elinizle veya tahta bir kaşıkla yoğurarak birbirine karıştırın. Malzemeler iyice yumuşayıp, kulak memesi yumuşaklığnda bir hamur haline gelince, içinden kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yuvarlayın. Yassı köfte biçimi verin. Yağlanmış bir fırın tepsisine hazırladığınız tatlıları yan yana dizin. Orta dereceli fırındas 45 dakika veya tatlılar altın sarısı renk alana dek pişirin. Bu arada şerbet için gereken su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra limonu sıkıp, tencereyi ocaktan alın. Şerbeti tatlının üzerine dökün. Bir süre bekletin. Tatlı şerbeti iyice emdikten sonra servis yapın

      Forum Saati Ptsi 6 Mayıs - 16:06:37